Sve je spremno, kreće prijava za penzionerske kartice u filijalama PIO fonda

12.03.2023

11:01

0

Autor: J. S. J.

Ministar je rekao da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje

Sve je spremno, kreće prijava za penzionerske kartice u filijalama PIO fonda
Penzioneri - Copyright Profimedia

Najavljene penzionerske kartice značiće mnogo našim najstarijim sugrađanima.

Govoreći o penzionerskim karticama, ministar kaže da svi naši penzioneri imaju pravo da se prijave.

- Prijave kreću u filijalama PIO fonda, dakle od srede. Sve je spremljeno, prost je formular. U svakoj filijali će biti osoba koja može da pomogne da se to sve popuni. Od 1. oktobra ta kartica kreće u primenu, i nakon toga svaki penzioner će imati svoju karticu. To znači da će moći da skuplja bodove, pa da ide u besplatne obilaske muzeja i pozorišta. U maloprodajnim lancima će imati popuste na određene ili sve artikle. Doprinećemo kvalitetu života u trećem dobu - rekao je potpredsednik Vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali gostujući na TV Pink.

Ministar je rekao da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje.

Ministar je istakao da je ipak najvažnije povećanje penzija.

-Pre mesec dana smo imali obećanje da će svaki penzioner dobiti jedan vodič, i to je i urađeno. Na adrese svih penzionera stigli su ti vodiči. Meni je važno da znaju da su penzije bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže - istakao je.

Tanjug/Zoran Žestić
 

 

Inače, kada je reč o penzionerskoj kartici korisnici će sakupljati bodove i ostvarivati pogodnosti. Kartica će biti vlasništvo Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranja, a izdavaće je na lično korišćenje bez naknade.

U Pravilniku o Penzionerskoj kartici koji je objavljen u Službenom glasniku navodi se da će moći da je koriste korisnici penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju, te invalidna deca.

Kartica će biti izdavana na zahtev koji može biti i elektronski, ali podnet preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika, elektronski ili Fondu. 

Preko kartice izdate na ime pogodnosti će se ostvarivati kod pravnog lica i preduzetnika, a koristiće se uz identifikaciju. Fond vodi evidenciju o izdatim Penzionerskim karticama, pa će na internet stranici biti i spisak nevažećih.

Korisniku koji koristi Penzionersku karticu prilikom plaćanja roba i usluga Fond će dodeljivati bodove preko saradnje sa Poreskom upravom, od koje će dobijati podatke. Za utrošenih 500 dinara korisniku Penzionerske kartice će Fond dodeljivati jedan bod, a tokom meseca može ostvariti bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. 

Na osnovu prikupljenih bodova, korisnik Penzionerske kartice će moći da ostvari određene pogodnosti kao što su popust, poklon ili nešto drugo, kod davaoca pogodnosti. Fond će voditi evidenciju o dodeljenim i utrošenim bodovima, a dodeljeni bodovi se neće moći zameniti za novac, te su neprenosivi na druga lica. 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike