Ukinuta uredba u Mađarskoj, po jeftinije gorivo se ide „napolje“

24.01.2023

12:10

0

Vlada je u decembru ukinula ograničenje cena goriva i sada se preokrenula situacija sa „petrol-turistima“ koji odlaze u kupovinu iz zemlje umesto da dolaze

Ukinuta uredba u Mađarskoj, po jeftinije gorivo se ide „napolje“
Ilustracija - Copyright Pexels

Cena benzina u Mađarska je otišla naviše otkako je vlada u decembru ukinula ograničenje cene goriva i povećala poreze na gorivo, što je podstaklo mnoge vozače da toče jeftinije gorivo u susednim zemljama, u Slovačkoj i Rumuniji.

Preko Dunava u Šturovu u Slovačkoj, dizel košta 1.62 evra po litru vikendom na lokalnim benzinskim stanicama, u odnosu na 690 forinti (1,74 evra) na stanici MOL u mađarskom gradu Estergom. Razlika u ceni je manja kada je reč o benzinu, objavio je Rojters.

- Putovali smo po Slovačkoj tokom praznika i kada smo napunili rezervoar videli smo koliko je jeftinije ovde. Treba samo da pređemo most koji spaja Esztergom i Šturovo i tu smo. Očigledno ćemo češće dolaziti zbog ovoga - rekao je Tibor Tot, jedan od „petrol-turista“.

Tokom prošle godine Mađarska je zbog jeftinijeg goriva bila destinacija za mnoge kupce iz okolnih zemelja, koji žive blizu granice. Zbog toga je Vlada čak morala da uvodi ograničenja količina koje mogu da odjednom kupe stranci.

Kada su nestašice goriva zbog manje ponude trgovaca počele da jače pogađaju zemlju, moralo se ići na ukidanje ograničenja cena. Cene se kontrolišu još samo za neke prehrambnene proizvode.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike