Saudijci signaliziraju skuplju naftu za Evropu i Aziju

06.03.2023

09:10

0

Autor: 24sedam

Državna petrohemijska firma „Saudi Aramko“ navodi analitičare da cenu barela nafte vide na 100 dolara

Saudijci signaliziraju skuplju naftu za Evropu i Aziju
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Saudijska Arabija je signalizirala da potražnja za naftom raste i u Aziji i u Evropi jer je podigla cene za većinu svojih cena za pošiljke u ove regione.

Iako su terminski ugovori za naftu nešto malo pali ove godine, mnogi analitičari sada očekuju uspinjanje, možda i na 100 dolara, kako se ekonomija Kine oporavlja a inflacija u vodećim privredama sveta usporava.

U takvoj konstelacijia, državni „Saudi Aramko“ je podigla cene za Evropu i Aziju, pa sada glavni proizvod, arapska laka nafta, košta za isporuke u Aziju u aprilu 2,5 dolara više od regionalnog proseka, što je pola dolara više nego što je bio po ugovorima za mart, javlja „Blumberg“.

Screeenshot: Oilprice.com
 

Cene za SAD nisu menjane a za Severozapadnu Evropu i Mediteran su skočile 1,3 dolara.

To će malo popraviti generalni prosek cena nafte na svetskom tržištu, gde je brent pao za procenat od početka godine, na oko 85 dolara za barel. A sredinom 2022 godine je bio 115 dolara.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik nafte, i vodi OPEK+ grupu zajedno sa Rusijom. Ovaj kartel od 23 članice je nagovestio da neće menjati obim produkcije bar do sledeće godine.

„Aramko“ prodaje 60 odsto izvoza u Aziji, najvećim delom po dugoročnim ugovorima ali i cenama koje se revidiraju svakog meseca. Najveći kupci us Kina, Japan i Južna Koreja.

Odluke o cenovnom nivou koje donese „Aramko“, obično prate i drugi proizvođači iz regiona, kao što su oni iz Iraka i Kuvajta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike