Jeftinija kupovina vozila na struju: Vlada duplirala fond subvencija

02.03.2023

14:23

0

Autor: 24sedam

I ove godine omogućena je subvencionisana kupovina električnih automobila, kamioneta i skutera

Jeftinija kupovina vozila na struju: Vlada duplirala fond subvencija
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Kupci novih putničkih i teretnih „vozila na struju“ dobiće od Vlade Srbije povrat iznosa od 250 do 5.000 evra, piše u ovogodišnjoj Uredbi o uslovima i načinu sprovođenja subvencija za kupovinu novih vozila na električni i hibridni pogon.

Na današnjoj sednici doneta je uredba kojom se daju subvencije od 250 evra za nabavku mopeda i lakog tricikla, dok je za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl subvencija 500 evra.

Kod automobila i komercijalnog programa subvencije su od 2.500 do 5.000 evra, zavisno od pogona.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, a zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom ove godine.

Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po redu pristizanja urednih zahteva, a do visine ukupno raspoloživih sredstava. Za ovu godinu to je 294 miliona dinara (2,5 miliona evra), što je dvostruko više nego prošle godine.

Subvencionisana kupovina vozila na struju sprovodi se u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine, i to već četvrtu godinu.

Prema podacima koje je saopštilo Ministarstvo 2020. godine kupljeno je 112 električnih i hibridnih vozila, 2021. godine 446, a prošle godine 625 vozila.

Zbog većeg budžeta, ove godine bi taj broj trebalo da bude mnogo veći, čak i uz evidentan porast cena vozila.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike