Povećano interesovanje za e-automobile: Veći budžet za subvencije

04.11.2022

09:43

0

Interesovanje za ekološka vozila, električna i hibridna, raste i u Srbiji i ove godine je za 40 odsto više novih subvencionisanih vozila

Povećano interesovanje za e-automobile: Veći budžet za subvencije
Copyright Pixabay

Ove godine je do sada bilo najveće interesovanje za subvencije za ekološka vozila, na električan i hibridni pogon, pa su ove godine bio obezbeđen i dodatan novac u tu svrhu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625, što predstavlja najveće interesovanje do sada za podsticaje za kupovinu eko-vozila. U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila.

Ministarstvo zaštite životne sredine treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu novih vozila na električni ili hibridni pogon u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta.

Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila, saopštilo je Ministarstvo.

Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju donosi Vlada Srbije posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja životne sredine.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko-vozila mogu da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji podnesu zahtev najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, a iznos subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog je značaja za smanjenje aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja.

Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike