Da li će se rudnik zlata otvoriti? "Zlatna groznica" trese Čoka Rakitu

05.02.2023

20:47

0

Autor: M. Vu.

Stari Rimljani prvi otvorili rudnike u tom kraju 

Da li će se rudnik zlata otvoriti? "Zlatna groznica" trese Čoka Rakitu
Hoće li rudnik zlata u Čoka Rakiti biti otvoren? - Copyright Printscreen/Google Maps Profimedia

U blizini Žagubice, na lokalitetu Čoka Rakita, otkriveno je novo nalazište zlata. Istraživanja, koja vrši kanadska kompanija Dandi, još traju, a u eventualnom otvaranju rudnika opština Žagubica vidi šansu za svoj ekonomski razvoj.

Put Žagubica–Bor, preko Crnog vrha, najpoznatiji je po tome što je u zimskim mesecima uglavnom zavejan. Ali, upravo njime stiže se do Čoka Rakite, lokaliteta na kome je pronađeno zlato.

Zlato je na dubini od nekoliko stotina metara. To znači da ne možete uzeti kramp i kopati ga kao u onim filmovima o zlatnoj groznici na Divljem zapadu. Proces je mnogo složeniji.

Otvaranje rudnika je kompleksan proces tokom koga se razmatraju različite metode eksploatacije i tehnologije prerade rude i sprovode brojne studije.

Profimedia
 

Iz Kanadske kompanije DPM, koja istražuje na Čoka Rakiti, saopštavaju da su rezultati ohrabrujući i da je u procesu flotiranja moguće ostvariti iskorišćenje zlata veće od 93 posto. Kako je reč o inicijalnim nalazima, kažu da je prerano govoriti da li je otvaranje rudnika moguće. Ipak, opština Žagubica već ima svoju računicu.

- To bi značilo kako za našu opštinu Žagubica direktno otvaranje nekih 300 radnih mesta, zatim povezane kompanije koje bi opsluživale na neki način taj rudnik, još jedno 700-800 ljudi, znači hiljadu ljudi. Mi na teritoriji naše opštine siguran sam da nemamo toliki broj ljudi, znači povećali bismo ovde i dolazak, migracije bi se okrenule, možda bi se vratili i naši ljudi koji su otišli u inostranstvo - navodi za RTS Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica.

Stari Rimljani prvi otvorili rudnike u tom kraju 

U Homolju i Istočnoj Srbiji nikada se nije živelo samo od ovaca i livada, već od rudnog bogatstva.

To su znali stari Rimljani, koji su ovde otvorili prve rudnike, a toga su svesni i današnji žitelji Žagubice.

Ističu da je rudnik zlata budućnost za taj kraj, kao i da se nadaju da će mnogi koji su otišli u inostranstvo da se vrate. 

Protivljenja eventualnom otvaranju rudnika uglavnom dolaze iz krugova ekoloških aktivista. U kompaniji DPM tvrde da koriste naprednu tehnologiju u skladu sa najvišim standardima i da je briga za životnu sredinu u osnovi svih njihovih rudarskih projekata. I u opštini Žagubica kažu da nema razloga za strah.

- Svako slovo u tim studijama koje odobrava Ministarstvo ekologije, Vlada i tako dalje, sve to da se ispoštuje i mislim da zaista ne bi bilo problema, možemo da živimo sa rudnikom - poručuje predsednik opštine.

Kompanija DPM na Čoka Rakiti nastavlja svoja istraživanja. Ipak, pašće još mnogo snegova na Crnom vrhu dok se on ne pozlati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike