I Bosanci otkrili bogato nalazište zlata

02.02.2023

11:43

0

Autor: 24sedam

Na nekoliko lokacija kod Jajca pronađeno i „neverovatnih 27,5 grama po toni“, kažu iz rudarske kompanije

I Bosanci otkrili bogato nalazište zlata
Ilustracija - Copyright Profimedia

Jajce bi moglo da postane još jedna od velikih balkanskih zlatnih lokacija, pokazuju preliminarna istraživanja. Dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero kod Jajca pokazali visoke sadržaje zlata, kaže generalni direktor kompanije "Likos Balkan metals" (Lykos), Miloš Bošnjaković.

- Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svetski poznate rudnike zlata - kaže Bošnjaković.

Menadžment ove kompanije pozvao je Vladu Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u celosti.

"Likos Balkan metals", kompanija listirana na australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme „SNK Metali“. Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je obezbedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicioni potencijal značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz "Likosa" poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cele BiH, ali i Balkana.

U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u opštinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka, preneo je sarajevski portal Klix.

U Srbiji je nedavno objavljena vest daje pronađeno još jedno mesto gde ima više zlata nego što je u potvrđenim ispitivanja za Žagubicu i projekta „Projekat zlata  Timok“.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, to bi moglo da bude među prvih 100 nalazišta zlata u svetu.

Da Srbija ima značajne rezerve zlata, kažu u „Geozavodu“ po čijim procenama iz studije rađene 2000. godine, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150 tona na potencijalnim.

- Posle najnovijih otkrića, kao što je za otvoreni rudnik Čukaru Peki, može se reći da ima rezerve od 500 tona u rudi, prema gruboj proceni – rekao je zamenik direktora „Geološkog zavoda Srbije“, Predrag Mijatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike