Inflacija popušta, da li će i kamate: Šta nam "kuvaju" ECB i FED

01.02.2023

22:08

0

Autor: G.M.Š.

Iz kuhinje evropske i američke centralne banke sprema se novo povećanje kamatnih stopa, samo je pitanje koliko će one još otići, a time i srpske kamate za kredite

Inflacija popušta, da li će i kamate: Šta nam "kuvaju" ECB i FED
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prvi dani februara doneli su ne baš uobičajeno "sudaranje“ sastanka odbora nadležnih za odluke o referentnim kamatnim stopama američkih Federalnih rezervi (Fed) i Evropske centralne banke (ECB).   

Berzanski investitori, kompanije, ali i kreditni dužnici sa obe stane Atlantika ne očekuju iznenađenja, samo se pitaju "koliko i dokle“ će kamatne stope rati. Procene analitičara su se obistinile i FED je podigao stopu, ali samo za 0,25 procentnih poena. To je tek trećina stope zatezanja skoka kojom je tokom većeg dela prošle godine gašena inflacija u SAD.

Sezonska promena cena...

U "Goldman Saksu“ su pre odluke Feda procenili da bi stopa mogla da ide još jednom toliko, da bi na kraju završila na pet ili 5,25 odsto.

Od ECB se očekuje da će pratiti ovaj potez smirivanja iz SAD, u istom procentu. Ovakva nada potkrepljena je današnjim podacima Evrostata o inflaciji u evrozoni. Rast cena je usporio i inflacija je u januaru bila niža nego što se očekivalo. Međutim, ekonomski stručnjaci su oprezni i podsećaju da su brojke za januar po pravilu nepouzdane zbog "sezonske“ promene cena na početku svake godine.

U svakom slučaju, januarskih 8,5 odsto je bolje nego decembarskih 9,2 odsto, tim pre što je očekivano da će inflacija biti na devet odsto. Podsećamo, u oktobru je na vrhuncu bila 10,6 odsto.

A koliko će biti referentna kamatna stopa ECB ne interesuje samo žitelje EU, već i građane Srbije. I to ne samo one koji imaju kredite sa deviznom klauzulom vezane za euribor, već i sve ostale koji kupuju nešto poreklom iz EU.

Sa povećanjem od četvrt procentnog poena, kamata ECB bi stigla na tri odsto. Prošle godine u ovo vreme bila je nula, što je tada omogućavalo da kamatna stopa po kojoj banke međusobno pozajmljuju evre, famozni euribor, bude čak u minusu sve do gotovo polovine 2022.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kamate ozbiljno porasle u godinu dana

Sa rastom kamate ECB do dva odsto, koliko je trenutno na depozite, euribor je za osam meseci skočio na 2,73 odsto (šestomesečni). A to za nekog ko je u Srbiji uzeo kredit od 50.000 evra znači da mu je rata u februaru ove godine oko 350 evra, odnosno da je veća za 60 do 70 evra nego godinu dana ranije.

Koliko još može uzbrdo?

Koliko će kamate još rasti? Obično se lakonski kaže da je to "pitanje od milion dolara“ ali stručnjaci ne očekuju da bi kamatna stopa ECB mogla ići ukupno preko 3,5 odsto. I to bi bilo najviše u poslednje dve decenije.

- Očekujemo da će ECB nastaviti sa ovim obimom povećanja od 50 poena da bi u drugom kvartalu ove godine možda palo na 25 baznih poena, kako bi stigla na 3,25 odsto u maju – najavio je glavni ekonomista "Berengera“ Holger Šmiding za Blumberg.

Sa daljim skokom kamate ECB, euribor bi mogao da značajno poraste. Kada je u novembru ECB podigla kamatu na 1,5 odsto, euribor je već sledećeg meseca bio 2,41 odsto, umesto 1,78 odsto.

Sa 3,5 odsto centralne banke evrozone euribor bi mogao biti i pet odsto, što bi kamate za dugoročne kredite u srpskim bankama moglo da potera iznad osam odsto. To bi u novcu iznosilo dodatnih pedesetak evra rate, odnosno oko 400 evra mesečno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike