Gasovod za mirnu budućnost Srbije: Svečano počeli radovi na vezi sa Bugarskom

01.02.2023

10:42

0

Nakon početka u Srbiji u oktobru prošle godine, i u Bugarskoj su danas počeli radovi na interkonekciji gasnih mreža dve zemlje kojim dobijamo alternativu ruskom gasu

Gasovod za mirnu budućnost Srbije: Svečano počeli radovi na vezi sa Bugarskom
Ilustracija - Copyright FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

U Bugarskoj je danas svečano obeležen početak radova na vezi gasnih energetskih mreža Srbije i Bugarske, čime se ostvaruje višedecenijski san Srbije da dobije pravu sigurnost u snabdevanju gasom iz više izvora. Nakod gradnje Balkanskog toka, kao alternativnog pravca dotoku gasa u Srbiju iz Mađarske (od Rusije preko Ukrajine), sada se alterantiva dobija i u snabdevaču gasa jer osim ruskog preko Bugarske može da stiže gas iz Azerbejdžana ili celog sveta putem LNG termnala u Grčkoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao otvaranju radova, izjavio je da se nada da će gas poteče do kraja godine.

- Očekuje da ćemo i jedni i drugi sa obe strane granice da završimo posao do oktobra i da pre kraja godine poteče gas kroz interkonektor. Da ne diversifikuemo samo već i da osiguramo energetsku budućnost za naše zemlje i ceo region - rekao je Vučić.

 

Tanjug/Strahinja Aćimović
Predsednici na gradnji nove veze dve države: Rumen Radev i Aleksandar Vučić

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je danas u video poruci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

- Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji pošto će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa - rekla je ona.

Novi gasovod od 170 kilometara

Interkonektorska veza "Bugarska-Srbija" (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP Srbijagas.

Otvaranje radova na najvišem nivou

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za EU, zbog čega su današnjem otvaranju radova u Kostinbrodu kod Sofije prisustvovali predsednik Srbije i Bugarske, Aleksandar Vučić i Rumen Radev, kao i šef delegacije EU u Srbije Emanuel Žiofre, a video vezom obratila se i komesarka za energiju EU, Kadri Simson.
Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvovali su i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor „Bulgartransgaza“ Vladimir Malinov i „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine, a radovi na izgradnji gasnog konektora u Srbiji počeli su u februaru 2022. godine.

Bugarska će zahvaljujući gasnom interkonektoru sa Grčkom dobijati prirodni iz Azerbejdžana i LNG (tečni) gas preko luke na severu Grčke.

Predsenik Vučić je naveo da što se tiče gasa iz Azerbejdžana, razgovarao je sa predsednikkom Ilhanom Alijevim koji, prema njegovim rečima, insistira na dugoročnim ugovorima.

- Ali, moramo da znamo cene i mehanizme kako bismo mogli da ih uporedimo i da se eventualno priključimo - kazao je predsednik Vučić na šta mu je rečeno da Srbiji mogu da se ponude određeni tenderi kako bi zajedno dve države mogle da traže cene koje su povoljnije.

LNG terminal u Aleksandropolisu na severu Grčke bi, kako je tada najavljeno, trebalo da bude gotov do kraja ove godine.

Gasni interkonektor IBS će biti u punoj sinergiji sa LNG terminalom u Aleksandropolisu i biće veza za Južni gasni koridor i obezbediće alternativno gasno snabdevanje iz Kaspijskog regiona.

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće, kako je najavljeno  spremna za operativni rad polovinom ove godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike