Turci se spremaju da grade čvorište, ali ne zna se koliko će teći ruskog gasa

26.10.2022

07:32

0

Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije preko projektovanog gasnog čvorišta

Turci se spremaju da grade čvorište, ali ne zna se koliko će teći ruskog gasa
gasovod severni tok eu rusija copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Turska će do kraja godine završiti mapu puta kako bi ostvarila svoj dugogodišnji san da funkcioniše kao centar trgovine gasom, izjavio je ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez.

Međutim, on je rekao da za sada nema „tačnih datuma razgovora sa Rusijom“ o tom pitanju, navodi Tass.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u prošlonedeljnom govoru na moskovskom energetskom forumu predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit preko „Severnog tok“a više nije moguć, na ovo čvorište.

Trenutno se ne zna ni koliko bi gasa hipotetički išlo ovom rutom.

- Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti i u drugim zemljama.

Dakle, sada nemamo informacije o količinama ruskog gasa koje su spremni da kupe preko čvorišta - rekao je za Tass izvor iz turske vlade.

Infrastruktura je već tu

Ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez je rekao novinarima nakon sednice Vlade da zemlja već ima infrastrukturu koja će doprineti ostvarenju tog cilja, uključujući sedam gasovoda za prirodni gas, pet objekata za tečni prirodni gas (TPG), od kojih su tri plutajuća skladišta, kao i jedinice za regasifikaciju (FSRU) i dva podzemna skladišta gasa, prenosi agencija Anadolija.

S obzirom na jedinstveni geografski položaj Turske, koja se prostire na teritoriji Evrope i Azije, on smatra da je zemlja u dobroj poziciji da premosti jaz između dobavljača i kupaca, pružajući mnogo prednosti i jednima i drugima.

Na pitanje o saradnji s Rusijom u oblasti nafte, Donmez je rekao da se trgovanje zasniva na godišnjim ugovorima.

- Kakve će kupovne strategije njihovih rafinerija biti kada uđu u novu godinu, druga je stvar. Svaka rafinerija mesecima unapred planira koliko će godišnje potrošiti nafte i iz kojih izvora, i onda nude kupoprodajne ugovore - objasnio je on, dodaje turska državna novinska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike