Upozorenje svetu sa Bliskog istoka: Ako želite gas, moraćete i da uložite u proizvodnju

14.01.2023

10:10

0

Svetu će još dugo biti potreban prirodni gas i neohodno je više investicija da bi se osigurala sigurnost snabdevanja, upozoravaju iz Katara i Ujedinjenih emirata

Upozorenje svetu sa Bliskog istoka: Ako želite gas, moraćete i da uložite u proizvodnju
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sigurnost snabdevanja i pristupačne cene energenata dolaze nakon investiranja u proizvodnju, a kako je to kada se tako ne radi videlo se tokom aktuelne globalne energetske tranzicije, saopštili su danas ministri energetike Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sad aal-Kabi i Suhail al-Mazrui.

Prema rečima Suhaila al-Mazruia, energetska strategija mnogih zemalja danas je nejasna, pošto ne sklapaju dugoročne ugovore o snabdevanju gasom sa proizvođačima i dobavljačima.

- Ta nesigurnost utiče na energetsku industriju koja posledično ne može da finansira razvoj i nove kapacitete - zaključio je al-Mazrui.

Na Globalnom energetskom samitu Atlantskog saveta u Abu Dabiju, ministar energetike Katara Sad al-Kabi je rekao da je blaga zima u Evropi oborila cene gasa, ali da će nestabilnost cena "trajati neko vreme", s obzirom na to da veća količina energenata neće stići na tržište do 2025. godine.

- Pitanje je šta će se desiti kada Evropa bude htela da napuni svoja skladišta gasa za ovu i sledeću godinu. Ako se ne bude investiralo drugde, ruski gas na kraju morati da vrate u Evropu - upozorio je al-Kabi, prenosi Rojters.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrui  saglasio se sa tvrdnjom al-Kabija da će "gas biti sa nama još veoma dugo vremena."

- Što više energije iz obnovljivih izvora želimo, to će više investicija biti potrebno u gas kao osnovni izvor stabilnog snabdevanja - naglasio je al-Mazrui.

Katar je jedan od najvećih svetskih proizvođača tečnog naftnog gasa, a Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od ključnih zemalja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike