Globalni privredni rast opašće na 1,9 odsto ove godine

26.01.2023

10:05

0

Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti, navodi UN

Globalni privredni rast opašće na 1,9 odsto ove godine
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia/YouTube

Prognoze Ujedinjenih nacija pokazuju da će globalni privredni rast znatno opasti na 1,9 odsto ove godine, kao rezultat krize sa hranom i energentima izazvanom ratom u Ukrajini, posledicama pandemije kovida, visokom inflacijom i hitnom situacijom po pitanju klimatskih promena.

Odeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je trenutno globalni ekonomsko usporavanje "uticalo na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u 2023. godini", preneo je AP.

- Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti - rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u predgovoru izveštaja na 178 stranica.

U izveštaju se navodi da prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto u 2022. godini, jedan je od najnižih nivoa privrednog rasta u prethodnim decenijama.

Međutim, procenjuje se umeren porast na 2,7 odsto u 2024. godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje, a ekonomski udari počnu da jenjavaju. Prema izveštaju UN, ovogodišnji "rast je oslabio u SAD, EU i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i ostatku svetske ekonomije".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike