Ublažavanje inflacije i snažnije tržište rada u SAD bude nadu

23.01.2023

15:39

0

Američka ministarka finansija Dženet Jelen navela je da su cene energenata, transporta i robe u opadanju, a problemi u lancu snabdevanja u velikoj meri ublaženi

Ublažavanje inflacije i snažnije tržište rada u SAD bude nadu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka ministarka finansija Dženet Jelen saopštila je danas da su snažno tržište rada i ublažavanje inflacije u SAD "pokazatelji koji ulivaju veliku nadu“, prenosi Rojters.

Ministarka Jelen, koja je u okviru afričke turneje stigla u Zambiju iz Senegala, rekla je novinarima da su u proteklih šest meseci stizale dobre vesti o inflaciji u SAD koja usporava, pri čemu su cene energenata, transporta i robe u opadanju, a problemi u lancu snabdevanja su u velikoj meri ublaženi, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će i cene nekretnina za iznajmljivanje pasti u narednih šest meseci, što bi takođe doprinelo generalnom poboljšanju situacije, kazala je američka ministarka finansija.

- I dalje imamo tržište rada koje je veoma zategnuto. Vidimo neke znake inflacije u sektoru usluga kojima je potrebna stalna pažnja, ali generalno sam zadovoljna što se inflacija smanjuje - rekla je Dženet Jelen novinarima nakon obilaska jedne zdravstvene ustanove nedaleko od Lusake, glavnog grada Zambije.

Ona je zaključila da snažno tržišta rada i napredak u obuzdavanju inflacije jesu pokazatelji koji "ulivaju veliku nadu“, navodi Rojters. Dženet Jelen trenutno je u Zambiji u okviru turneje u kojoj posećuje još dve zemlje sa predstavnicima američkih firmi u cilju proširenja ekonomskih veza između SAD i afričkih država.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike