Evropa se snašla sa gasom: Rezerve na 84 odsto

05.01.2023

08:32

0

Uprkos pokušajima Rusije da zbog rata koji se vodi u Ukrajini ugrozi zalihe gasa u Evropskoj uniji, popunjenost skladišta prirodnog gasa u EU u decembru je bila odlična

Evropa se snašla sa gasom: Rezerve na 84 odsto
Ilustracija - Copyright Profimedia

Popunjenost skladišta iznosila je 84 odsto i veća je od prosečnih rezervi u periodu od pre četiri do šest godina, saopšteno je sinoć iz Evropske komisije.

- Imamo prilično dobru poziciju i popunjena skladišta gasa za početak ove godine, međutim ne smatramo da je to razlog za samozadovoljstvo. Znamo da će ova godina i nadalje biti izazovna - rekao je portparol Evropske komisije, Tim Mekfi, novinarima, preneo je AP.

On je istakao da što se više ulaže u energetsku efikasnost, smanjuje se upotreba energije.

- Što više podstičemo obnovljive izvore energije, to ćemo biti manje zavisni od gasa, što utiče i na cene električne energije i globalno zagrevanje – podsetio je Mekfi.

U strahu od nestašica gasa, države članice EU počele su još prošle godine da prave zalihe i nivo zajedničkih rezervi gasa popeo se do septembra prošle godine na 82 odsto, nešto više od planiranih 80 odsto, podseća se u izveštaju AP.

Zbog porasta cena gasa potrošnja je opala za 20 odsto u periodu od avgusta do novembra.

Reagujući na sankcije EU zbog rata u Ukrajini, Rusija je prošle godine pooštrila gasnu politiku prema Evropi.

Pre nego što je predsednik Vladimir Putin krajem februara prošle godine naredio ruskim trupama da uđu u Ukrajinu, ruski gas je činio je 40 odsto ukupnih količina koje se uvoze u Evropu, dok danas čini jedva oko devet odsto.

Na evropskom tržištu cene i dalje pada, trenutno je na 65 evra za megavatčas, što je na nivou uz januara prošle godine, u vreme kada se nije nazirao rat u Ukrajini.

Screenshot: ICE berza
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike