Gas je čudno jeftin, ali već u martu…

11.01.2023

08:43

0

Autor: 24sedam

Za početak prve „zime bez Rusa“, odnosno njihovog gasa, Evropa se dobro pripremila, ali stručnjaci upozoravaju na njen kraj, jer u martu bi moglo biti potpuno drugačije

Gas je čudno jeftin, ali već u martu…
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cena gasa je na evropskom tržištu trenutno kao da se ne odvija rat u Ukrajini i da Rusija nije pod sankcijama zbog kojih gotovo da je prestala da izvozi plavi energent u EU. Trenutno je na referentnom holandskom TTF čvorištu cena za isporuku u februaru manje od 71 evro za megavat-čas, što je cena jednaka onoj iz decembra 2021. godine.

Doduše, ni ta cena nije bila „normalna“, jer je u zimu 2020/21. bila ispod 20 evra. Međutim, sada je gas počeo da poskupljuje, mimo sezonskog rasta cene pred zimu, zbog napetost na granici Ukrajine i Rusije krajem prošle godine, podseća „Dojče vele“. Kada su u februaru ruski tenkovi zaista krenuli, cena gasa je uzletela na 226 evra po megavat-času 7. marta.

Počela je naizgled nemoguća misija EU da se, uz prepolovljen dotok iz Rusije, skladišta napune za zimu 2022/23. A ovako očajnička situacija Evrope dobrodošla je špekulantima i nekim energetskim kompanijama, tako da je 26. avgusta cena dosegla istorijski rekord od 345 evra po megavat-času.

Međutim, misija je ispunjena i uz pomoć LNG-a sa svetskog tržišta, uključujući i gas iz SAD koji je dostizao i četvorostruku cenu od one koja je ranije plaćana Rusima. Zima je dočekana sa nikad punijim skladištima gasa. Ali…

- To ne znači da je energetska kriza završena. To se uspelo zbog povoljnih meteoroloških uslova u Evropi i smanjene kupovine gasa zbog kovida u Kini – objašnjava Tobi Kopson iz brokerske kuće "Trident LNG".

Adi Imširović sa Instituta Oksford za studije energetike upozorava da je protekle 2022. na tržište Evrope iz Rusije ipak došlo 60 milijardi kubnih metara gasa.

- To je, doduše, samo polovina onoga što je po ugovorima bilo predviđeno, ali ove godine će iz Rusije stići još mnogo manje. Početkom decembra prosečna popunjenost skladišta u Evropi bila je 92 odsto, ali ova zima još nije završena. Ozbiljno hladno moglo bi da bude negde u martu – kaže Imširović.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa u Evropi u poslednje dve godine

 

Koliko će produžena zima, ako se desi, iscrpeti zalihe, i kako će se one tokom ove godine dopunjavati? Različite su procene o tome. Firma „Vud Mekenzi“ prognozira da bi u martu popunjenost mogla da bude samo četiri odsto, u „Goldman Saksu“ kažu da će to biti najmanje 20 procenata.

Ešli Kelti, iz konsultantske kuće „Panmur Gordon“, smatra kako će skladišta krajem marta biti popunjena sa manje od 15 odsto i da će to prouzrokovati da cene budu iznad proseka zbog potražnje, kako bi se opet napunila skladišta.

Kad Kinezi počnu da kupuju...

Svi stručnjaci za tržište gasa upozoravaju na ono što se događa u Kini.

- Svi smo bili u stanju da napunimo naša skladišta prošle godine delimično zato što je potražnja Kine za tečnim gasom bila mala. To bi moglo da se promeni (zbog aktuelnog otvaranja nakon kovida) i da ima posledice po sposobnost država Evrope da privuku dovoljno tečnog plina za sledeću zimu - kaže Brem Klajs iz nevladine institucije „Regulatori asistens prodžekt“, koja se bavi ekološkom transformacijom privrede.

Kina je počela da se otvara posle gotovo dve godine pandemijske izolacije i planira da ove godine uveze sedam odsto više tečnog gasa nego prošle.

Klajs zato procenjuje da još nismo izašli iz problema, i da se ništa nije promenilo, a najverovatnije se i neće u dogledno vreme promeniti.

- Strukturalni razlozi za visoku cenu gasa još uvek su tu: rat u Ukrajini daleko je od kraja, a uvoz ruskog gasa je sveden gotovo na nulu – upozorava on.

Pritom i alternative neće potrajati: Nemačka će na kraju ipak da isključi svoje atomske centrale, a francuske nisu u baš sjajnom stanju. Ta struja moraće da se nadoknadi i iz gasa. Trenutno pomaže to što je Belgija opet pustila u pogon svoj reaktor "Tihange 1", a pomaže i to što ove zime ima mnogo vetra koji pokreće vetroelektrane.

Pitanje je da li će gasa iz Rusije biti

Odredba EU o gornjoj granici cene gasa kao deo sankcija Rusiji izazvala je očekivanu reakcija Kremlja. Putin je potpisao dekret kojim se zabranjuje trgovina sa svim zemljama koje su prihvatile tu granicu.

Šta će sve to značiti i kakvi će biti kraj ove zime i sledeća zima, to pouzdano ne zna niko. Relativnoj stabilnosti cene pomaže to što su se špekulanti „opekli“ sa ovom zimom, tako da će svakako biti oprezniji u pokušaju da zarade novac, kaže „Dojče vele“.

I stručnjaci za tržište gasa su oprezni. Cena jeste čudno niska, ali oni ipak ne vide nijedan razlog da ona bude još niža. Tečni gas, ne samo zbog konkurencije na svetskom tržištu, već i zbog proizvodnje i troškova transporta, jeste bitno skuplji od onog zemnog koji je tekao iz Rusije gasovodima. Ali doba zavisnosti od ruskog gasa najverovatnije se nikada više neće vratiti.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike