Bez brige za sledeću sezonu, u ovoj gas Srbiji 15 odsto jeftiniji

12.01.2023

08:57

0

Direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, izjavio je danas da će gasno povezivanje sa Bugarskom biti završeno do početka sledeće grejne sezone

Bez brige za sledeću sezonu, u ovoj gas Srbiji 15 odsto jeftiniji
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Gasna interkonekcija sa mrežom Bugarske, koja će omogućiti da Srbija dobije i drugi gas mimo ruskog (preko Balkanskog toka), biće gotova za sledeću grejnu sezonu, najavljuju iz „Srbijagasa“.

Generalni direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, kaže da je na srpskoj strani nabavljeno oko 50 odsto cevi, oko 80 odsto humusa i oko 90 odsto trase je raščišćeno.

- Zavareno je negde oko 25 odsto cevi i treba da počne polaganje. Eksproprijacija zemljišta na trasi je uspešno završena, što je kod nas uglavnom glavni problem kod infrastrukturnih radova. Sa završetkom srpske trase od Niša do Dimitrovgrada neće biti problema, a prema najnovijim informacijama koje ja imam, bugarska strana će krenuti 1. februara - kazao je Bajatović, dodavši da je bugarska deonica lakša i kraća od one u Srbiji.

Završetkom interkonekcije, Srbija bi dobila diversifikaciju snabdevanja gasom. Za potpuno iskorišćenje ovakve mogućnosti potrebni su dodatni radovi.

- Treba nam da uradimo od Niša do Beograda revitalizaciju, kao i od Beograda do Horgoša, ili eventualno da izgradimo novi gasovod, kako pokaže studija. Mi bi suštinski tim imali interkonektor od Austrije, preko dobro organizovanog mađarskog sistema, preko nove rute u Srbiji i Bugarske do gasovoda iz Azerbejdžana. To su nove mogućnosti snabdevanja, i po količinima i po izvorima - naveo je.

Pada cena gasa

Bajatović kaže da Srbija trenutno plaća gas 15 odsto jeftinije zbog dugoročnog ugovora sa „Gaspromom“, nego što je cena na berzi. Bajatović objašnjava da Srbija ima dve milijarde po naftnoj formuli, što sada iznosi 396 dolara za 1.000 kubnih metara.

Podseća da je to ono što su predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin dogovorili i navodi da se to odvija bez problema preko Turskog toka i interkonektora između Bugarske i Mađarske, koji prolazi kroz Srbiju.

- Mi možemo da vučemo do 13 miliona metara kubnih. Ničim nismo ugroženi u snabdevanju, to je otprilike formula 70 odsto TTF (referentno holandsko čvorište), 30 odsto naftna formula, što znači da mi sada imamo 15 odsto nižu cenu od one koju bismo plaćali na referentnoj berzi – kaže prvi čovek „Srbijagasa“.

Navodeći da Srbija ima dovoljno transportnih kapaciteta i da su sve kompresorske stanice u besprekornom stanju, a da u Mađarskoj u skladištu imamo više od 280 miliona metara kubnih gasa, dok u Banatskom dvoru 286, Bajatović kaže da je Srbija energetski bezbedna.

Za gasfikaciju fali opreme

Kada je reč o gasifikaciji zemlje, Bajatović navodi da ako se posmatra teritorijalno gasifikovano je oko 40 odsto, a ako se gleda po broju stanovnika 55 odsto.

Do pre tri godine 250.000 domaćinstava je koristilo gas, a danas, kako kaže Bajatović 335.000.

Navodi da tu postoji problem i pojašnjava da je za vreme korona virusa došlo do prekida proizvodnih lanaca.

- Zbog toga mi teško dolazimo do gasnih setova za instalacije, a drugi problem je što bi trebali da uđemo u projekte „pametnih merača“ tako da mislim da ćemo u drugoj polovini februara nastaviti akciju koju smo imali – uvođenje gasa za 780 evra s plaćanjem tri godine u dinarima bez kamate. Trenutno imamo oko 37.000 zahteva, pretežno domaćinstva i nešto malo privrede koje nismo u mogućnosti da ispunimo -  kaže Bajatović.

Uz izvinjenje građanima zbog toga što trenutno ne mogu da odgovore na te zahteve, Bajatović kaže da je naplata u „Srbijagasu“ na zahtevanom nivou oko 98 odsto te da su sa tim zadovoljni.

Na pitanje šta je urađeno i šta se očekuje u „Srbijagasu“ s obzirom da su najavljene reforme svih energetskih preduzeća, Bajatović kaže da oni još nemaju detaljna uputstva, kao i da se razrađuju planovi vezano i za konsultante koji treba da dođu iz Norveške.

- Mi smo uradili razdvajanje „Srbijagasa“ i „Transportgasa Srbija“. Da li će biti potrebne još neke reforme, još ne znamo. Pretpostavljam da ćemo u narednom periodu znati u kom pravcu to treba da se kreće - navodi Bajatović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike