Evrozona klizi u blagu recesiju: Inflacija raste, potrošnja građana pada

05.12.2022

10:34

0

Ekonomisti su u anketi Rojtersa prošlog meseca u proseku ocenili da postoji 78 odsto šansi za recesiju u 19-članom bloku na godišnjem nivou

Evrozona klizi u blagu recesiju: Inflacija raste, potrošnja građana pada
Ilustracija - Copyright Profimedia

Poslovna aktivnost u evrozoni je ostala smanjena u novembru peti mesec uzastopno, što je znak da privreda klizi u blagu recesiju usled pada potrošnje građana i rastuće inflacije, izveštava Rojters.

Prema danas objavljenim konačnim rezultatima istraživanja kompanije S&P Global, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, neznatno se oporavio u novembru na 47,8 poena sa oktobarskog 23-mesečnog najnižeg nivoa od 47,3 poena, što se podudara sa preliminarnom procenom. Pokazatelj ispod 50 poena znači pad poslovne aktivnosti.

Pad od 0,4 odsto

- Peti uzastopni mesečni pad proizvodnje prema PMI indeksu povećava verovatnoću da evrozona sklizne u recesiju - ocenjuje Kris Vilijamson, glavni poslovni ekonomista u kompaniji S&P Global Market Intelidžens.

Prema njegovim rečima, smanjenje aktivnosti u novembru je skromno, pa se sada očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) regiona zabeležiti ukupan pad od samo 0,2 procenta. Ekonomisti su u anketi Rojtersa prošlog meseca u proseku ocenili da postoji 78 odsto šansi za recesiju u 19-članom bloku na godišnjem nivou, i predvideli su privredni pad u tekućem kvartalu od 0,4 odsto.

Pored daljeg pada potražnje i slabih izgleda za preokret u skorije vreme, kompanije su smanjile zapošljavanje, pa je indeks zaposlenosti pao na 51,8 poena sa 52,5 boda. Stopa nezaposlenost u regionu se u oktobru spustila na 6,5 odsto, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Inflacija ispod 10 odsto

Đentiloni: "Imaćemo recesiju"

Evropa će ove zime ući u recesiju, a rasta neće biti pre proleća, izjavio je danas evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

- Imaćemo recesiju ove zime - rekao je on novinarima pre početka sastanka evrogrupe u Briselu, preneo je Rojters.

Indeks menadžera nabavke u dominantnoj uslužnoj industriji u evrozoni je skliznuo na 48,5 sa 48,6 poena, što je najniža vrednost od početka 2021. godine i ispod preliminarne procene od 48,6 bodova. Ipak, indeks ulaznih i izlaznih proizvodnih cena je opao što ukazuje na to da su inflatorni pritisci možda već dostigli vrhunac, i to je verovatno dobrodošla vest za kreatore politike u Evropskoj centralnoj banci. Indeks izlaznih proizvodnih cena je iznosio 62,3 poena, što je najniži nivo u poslednja tri meseca.

Inflacija u valutnom bloku evra je u novembru bila ispod očekivanih 10 procenata, prema prošlomedeljnim zvaničnim preliminarni podacima, ali je i dalje pet puta viša od cilja ECB-a od dva odsto. Centralna banka evrozone je podigla svoje kamatne stope kako bi pokušala da ukroti rast potrošačkih cena i predviđa se da će kasnije ovog meseca povećati ključne kamate za još 50 baznih poena.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike