Ponovo skočilo: Amerikancima kamatna stopa najveća u 15 godina

15.12.2022

08:16

0

Američke Federalne rezerve (FED) podigle su referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih deceniju i po

Ponovo skočilo: Amerikancima kamatna stopa najveća u 15 godina
Predsenik FED-a Džerom Pauel - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Američka centralna banka ponovo je podigla referentnu kamatnu stopu, i to za pola procentnog poena. Novi poskupljenje novca ukazuje da borba protiv inflacije nije završena uprkos nekim obećavajućim znacima u poslednje vreme.

U skladu sa tržišnim očekivanjima, Federalni komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) Federalnih rezervi izglasao je povećanje stope na prekonoćne pozajmice za pola procentnog poena, na raspon između 4,25 i 4,5 posto, izveštava CNBC.

S ovim nešto manjim povećanjem, prekinut je niz od četiri uzastopna podizanja ključne kamate za po tri četvrtine poena, što su bili najagresivniji politički potezi od finansijske krize iz ranih 1980-ih.

Zvaničnici FED-a su nagovestili da očekuju da će kamate ostati povišene tokom naredne godine, i da neće biti smanjenja do 2024.

Procenjena „terminalna stopa“, ili kota na kojoj zvaničnici očekuju da će prekinuti povećanje kamate, iznosi 5,1 odsto, prema FOMC-ovom „tačkastom grafikonu” očekivanja pojedinačnih članova tog tela.

Predsednik FED-a, Džerom Pauel, rekao je na konferenciji za novinare da je važno da se nastavi borba protiv inflacije kako se očekivanja u pogledu daljeg rasta cena ne bi ukorenila.

- Do sada pristigli podaci o inflaciji za oktobar i novembar pokazuju dobrodošlo smanjenje mesečnog tempa rasta cena. Ali, biće potrebno znatno više dokaza da bismo se uverili da je inflacija na trajnom silaznom putu - rekao je Pauel.

FOMC je takođe smanjio svoje prognoze rasta američke privrede za 2023. godinu, pri čemu sada očekuje povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od samo 0,5 posto.

Procena BDP-a za ovu godinu takođe je 0,5 procenata. U septembarskim projekcijama, FOMC je predviđao rast od 0,2 odsto ove godine i od 1,2 procenta sledeće.

Komitet je takođe podigao medijalnu prognozu bazne inflacije na 4,8 odsto za 2022. godinu, što je za 0,3 procentna poena više u odnosu na septembarsku procenu.

Članovi FOMC-a su istovremeno neznatno snizili izglede kretanja stope nezaposlenosti za ovu godinu i malo je povećali za naredne godine, prenosi CNBC.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike