Šta ćemo sad: Srbija bez ruske nafte – koje su alternative i koliko će nas to koštati?

05.12.2022

19:45

0

Autor: S. G.

EU je stavila rampu na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem. Iako je pet članica Unije izuzeto od tih sakcija, zabrana ipak važi i za Srbiju

Šta ćemo sad: Srbija bez ruske nafte – koje su alternative i koliko će nas to koštati?
Kako ćemo bez ruske nafte... - Copyright Profimedia Pixabay

Danas je stupio na snagu najavljivani naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, a samim tim i prekid dotoka ruske nafte preko Janafa (Jadranskog naftovoda) u Srbiju.

Naime, EU je stavila rampu na uvoz ruske nafte koja stiže morskim putem i ograničila njenu cenu na 60 dolara po barelu. Iako je pet članica Unije izuzeto od tih sakcija, zabrana ipak važi i za Srbiju, a kakve ćemo posledice zbog toga imati, videćemo...

Dve trećine stiže iz Iraka

Podsetimo, firma "Jadranski naftovod" (Janaf) upravlja Jadranskim naftovodom koji je izgrađen 1979. godine. Sva sirova nafta, koju u ovom slučaju uvozi Srbija, dolazi tankerima do Omišlja na Krku, a odatle se upravo preko Janafa transportuje za Srbiju, i dalje se Dunavom doprema preko Novog Sada do rafinerije NIS-a u Pančevu, gde se dalje prerađuje.

Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 15 odsto naših potreba za naftom, koja je značajno jeftinija na tržištu, posebno u odnosu na iračku naftu. Gotovo dve trećine nafte dobijali smo iz Iraka, odnosno oko 45 odsto ukupne količine uvoza, iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto i iz Norveške oko jedan odsto.

Iako je sve do sada EU izuzimala Srbiju iz seta sankcija, ovaj put one se odnose i na nas. Prema rečima ekonomskih analitičara, takva odluka imaće velike posledice po Srbiju.

- S jedne strane imao problem kako će nafta uopšte dolaziti do nas, a sa druge je pitanje cene. Naravno, ruska nafta je za Srbiju bila dosta jeftinija od iračke koja je imala najveće učešće u uvozu - kaže za 24sedam Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Železnica ne dolazi u obzir

Kako dodaje, sada se postavlja pitanje šta je nama alternativa.

- Pominjane su neke opcije, kao što je to da naftu prevozimo tankerima preko Dunava. Međutim, koliko ja znam, Srbija nema tu flotu, to je odavno nestalo, a ne znam ni da li je okolne zemlje imaju – navodi Savić.

S druge strane, kaže on, prevoz železnicom ne dolazi u obzir jer je barska pruga u jako lošem stanju.

Profimedia
 

- To je zaista veliki problem za koji ne znam kako će Vlada Srbije da reši – napominje Savić.

Ipak, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović smatra da se ni danas ni narednih dana neće ništa neće dogoditi, jer su uveliko ugovorene isporuke nafte do kraja godine. On je rekao za RTS da ova mera neće dovesti do problema, tj. ugrožavanja snabdevenosti i da to pokazuju cene sirove nafte koje su u petak bile 89 dolara po barelu, a danas su 86, što, ističe, znači da su cene stabilne.

Sve pod kontrolom, zasad

- Rizici postoje, ali ne postoji ništa što bi sada neposredno ugrozilo snabdevenost i što bi podiglo cene. Za sada je sve pod kontrolom – istakao je Mićović.

Međutim, on upozorava da je 5. februar potencijalni rizik, jer tada stupa na snagu zabrana uvoza derivata nafte iz Rusije u Evropsku uniju.

- Tada će se pojaviti jedan ozbiljan nedostatak dizela. Treba da se spremamo svi za 5. februar više nego za ovaj 5. decembar, jer sirova nafta lakše nekako uspeva da promeni svoje tokove i da dođe do Mediterana u dovoljnim količinama - ističe Mićović.

Prema njegovim rečima, jako je važno da sačuvamo uvoz, jer „jednom kada prekinemo i kada ti derivati završe na nekom drugom tržištu, neće biti tako jednostavno vratiti ih nazad“.

Profimedia
 

- Zato kod formiranja cena jako je bitno da to bude na tom nivou koji pokriva troškove uvoza - objašnjava Mićović.

On naglašava da su zalihe nafte jako značajne i da ne služe da se prebrodi kriza, već da se premosti do rešenja i nekog novog izvora snabdevanja ukoliko dođe do poremećaja.

- Poremećaju nastaji našom ili ne našom voljom ili greškom, svejedno, oni su mogući. Zbog toga je važno da te zalihe budu što veće i da nam daju više prostora i vremena da prebrodimo potencijalni poremećaj - naveo je Mićović.

Energetski stabilni

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom stupanja na snagu embarga na izvoz sirove ruske nafte morskim putem u okviru paketa sankcija EU prema Rusiji, da će to imati uticaja na našu ekonomiju, ali da je Srbija energetski stabilna zemlja.

Ona je navela da je u ovom trenutku, zahvaljujući naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija energetski bezbedna. Srbija uvozi sirovu naftu morskim putem preko naftovoda Janaf u Hrvatskoj, ali više neće moći tim naftovom da uvozi rusku naftu zbog sankcija EU prema Rusiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike