Nafta i dalje pada: Brent na koti iz novembra 2021.

30.11.2022

08:56

0

Autor: 24sedam

Cene nafte na svetskim berzama nastavljaju da padaju

Nafta i dalje pada: Brent na koti iz novembra 2021.
Nafta - Copyright AP Photo/Eric Gay, File

Cene nafte su pale danas na nivo od početka novembra 2021. i severnomorski brent se kotira na nivou manjem od 84 dolara za barel a američka WTI nafta je potonula na manje od 79 dolara.

Cenu crnog zlata od septembra ove godine pritiska recesija i „nulta tolerancija“ Kine na kovid, što je sada počelo da izaziva i pobune stanovništva. Zasad pad ne zaustavlja ni najavljeno a samo delimično ostvareno smanjenje proizvodnje nafte OPEK-a.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Zapadni sve je u recesiji, Evropa je u težoj situaciji nego SAD, ali globalno tražnja za energijom pada. U Kini su tokom vikenda izbili masovni protesti zbog strogih antikovid mera širom zemlje, uključujući demonstracije u Pekingu i Šangaju, što je podstaklo rasprodaju na tržištu nafte na početku ove nedelje, izveštava Blumberg.

Prema informacijama sa kineske društvene mreže Baidu, saobraćaj u najvećim kineskim gradovima je naglo opao - u Pekingu je za 45 odsto manji nego pre godinu dana a u Guangdžou za 35 odsto.

Procenjuje se da bi kineska potražnja za naftom u ovom kvartalu mogla u proseku da iznosi oko pet odsto manje nego pre godinu dana,  15,1 miliona barela dnevno umesto 15,8 miliona barela, procenjuje analitička kuća „Kepler“.

Berzanski špekulanti su značajno smanjili ulaganja u naftu i prošle nedelje utvrđeno je šesto po veličini najveće smanjenje neto dugih pozicija za brent. Tako će i ostati bar dok se ne održi sledeći sastanak OPEK-a sredinom decembra, gde će se videti da li će se nadalje smanjivati proizvodnja kako bi se održala cena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike