Lakše malo s tim smanjenjem poreza: MMF opomenuo britansku vladu

29.09.2022

07:54

0

Međunarodna finansijska institucija preporučila Londonu o Britaniji da preispita najavljeno veliko smanjenje poreza

Lakše malo s tim smanjenjem poreza: MMF opomenuo britansku vladu
profimedia-0010674437 - Copyright Profimedia

Međunarodni monetarni fond (MMF) je pozvao vladu Velike Britanije da preispita masivna smanjenja poreza najavljena prošle nedelje, dok je bonitetna agencija „Mudis“ saopštila da bi plan zvaničnog Londona mogao da nanese trajnu štetu javnim finansijama.

"Imamo plan"

Britanska premijerka Liz Tras kaže da će preduzeti "kontroverzne" korake u cilju privrednog rasta.

"Postavili smo pravi plan", rekla je Tras za radio BBC. Nova britanska vlada najavila je najradikalniji budžet u poslednjih pola veka a nove mere su šokirale berzu i dovele do pada akcija i vrednosti funte.

Sva ranije najavljena povećanja poreza su poništena, umanjen je porez na prihod, a taksa za kupoprodaju nekretnina ukinuta do vrednosti od četvrt miliona funti.

MMF je naveo da fiskalni stimulus koji planira London nije adekvatan s obzirom na inflatorne pritiske u privredi Velike Britanije i da ovaj paket rizikuje da oteža posao Banke Engleske (BoE), prenosi agencija "Blumberg".

Prema agenciji „Mudis“, najavljeno rezanje poreza dodatno će uticati na smanjenje ekonomskog rasta, koji će ionako usporiti zbog povećanja referentne kamate BoE, što je suprotan stav od onoga koji je izneo ministar finansija Kvasi Kvarteng.

Pored toga, MMF upozorava da će najavljena mera britanske vlade rezultirati verovatnim produbljivanjem nejednakosti u društvu.

- S obzirom na to da su povišeni inflatorni pritisci u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, ne preporučujemo velike i neciljane fiskalne pakete u ovom trenutku, jer je važno da fiskalna politika ne dejstvuje u suprotnosti sa monetarnom politikom. Štaviše, priroda mera Ujedinjenog Kraljevstva će verovatno povećati nejednakost - rekao je portparol MMF-a.

Ova upozorenja dolaze usred dramatičnog kretanja cena na britanskom tržištu duga nakon objave vladinog mini budžeta, primećuje "Blumberg" i podseća da je funta u ponedeljak dotakla rekordno nizak nivo od 1,03 dolara, nakon što je Kvarteng odbacio kritike na račun svoje ekonomske vizije i rekao da radi na smanjenju više poreza.

Troškovi zaduživanja su skočili u finansijskom sistemu Ujedinjenog Kraljevstva posle njegove izjave prošlog petka, a banke su počele da povlače hipotekarne poslove iz ponude, što je izazvalo kolaps prodaje nekretnina.

Agencija „Mudis“ je upozorila da su velika „nepokrivena“ smanjenja poreza "kreditno negativna", što podiže izglede za smanjenje kreditnog rejtinga Britanije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike