Da li nam je skupa struja: Šta je pokazala analiza cena električne energije u EU i regionu?

07.11.2022

18:50

0

Autor: 24sedam

Najveće poskupljenje u Češkoj i Letoniji, dok su cene električne energije najviše smanjene u Holandiji

Da li nam je skupa struja: Šta je pokazala analiza cena električne energije u EU i regionu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Električna energija je u prvoj polovini ove godine najviše poskupela za domaćinstva u Češkoj (za 62 odsto), Letoniji (za 59 odsto) i Danskoj (za 57 odsto). S druge strane, u pet evropskih država cena električne energije za domaćinstva je najviše smanjena, i to u Holandiji za čak 54 odsto, slede Slovenija, za 16 odsto, Poljska za tri odsto, kao i Portugalija i Mađarska, gde je smanjena za po jedan odsto.

To pokazuje analiza cene električne energije i gasa za domaćinstva i privredu u Evropi koju je na osnovu podataka Evrostata uradio analitičar Ivan Nikolić u najnovijem broju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Najveći računi u Danskoj

Kako je istakao, Holandija očigledno nije štedela u zaštiti svojih građana.

- Ne samo da se odrekla fiskalizacije, već je i dodatno subvencionisala potrošnju. To baš nije u duhu štednje energije koja se promoviše u Briselu – naglašava Nikolić, koji i uređuje MAT.

Tako je prosečna cena električne energije za domaćinstva u Holandiji u periodu januar-jun 2022. godine svedena na 5,9 evro-centi po kilovatčasu (€cent/kWh), a slede Mađarska (9,5 €cent/kWh) i Bugarska (10,9 €cent/kWh).

S druge strane, kaže Nikolić, najskuplju struju plaćala su domaćinstva u Danskoj (45,6 €cent/kWh), Belgiji (33,8 €cent/kWh), Nemačkoj (32,8 €cent/kWh) i Italiji (31,2 €cent/kWh).

- U Srbiji prosečna cena električne energije za kupce iz kategorije domaćinstava sa uključenim PDV-om i taksama, nije bitnije promenjena tokom prvog polugodišta ove godine i iznosila je 8,1 €cent/kWh. Da nije bilo prethodno pomenute fiskalne relaksacije u Holandiji, Srbija bi i ove godine u Evropi bila zemlja koja svojim građanima obezbeđuje najjeftiniju električnu energiju. Naše procene su da je ovakva energetska politika Holandiju koštala samo u prvom polugođu 2022. približno dve milijarde evra. Danska je bila još izdašnija u ukupnim fiskalnim odricanjima. Međutim, za razliku od Holandije, Danska je ipak zadržala deo fiskalizacije potrošnje električne energije – zaključuje Nikolić.

Inače, kako napominje, a prema saopštenju Evrostata od 31. oktobra, prosečna ponderisana električne energije za referentne kupce iz kategorije domaćinstava u EU je između prvog polugodišta 2021. i ove godine povećana sa 22 evro-centa na 25,3 evro-centa po kilovatčasu.

Teret krize nije (skroz) svaljen na domaćinstva

- Istovremeno, prosečna cena gasa za domaćinstva povaćana je sa 6,4 €cent/kWh na 8,6 €cent/kWh. Još bitnije, uočava se da su cene električne energije i gasa, posmatrano bez PDV-a i taksi, rasle osetno brže od cena za krajnje potrošače. To znači da na domaćinstva nije svaljen sav teret energetske krize, već je izdašnim državnim izdvajanjima u vidu subvencija i naknada, počev od energetskih kompanija do krajnjih potrošača, cenovni šok ublažen – kaže Nikolić.

24sedam/Profimedia
 

Računi za energiju domaćinstvima u EU najčešće su korigovani naniže za iznos PDV-a i taksi, premda je njihovo učešće u ceni električne energije u EU redukovano sa 39 odsto na 24 odsto (pad od 15,5 odsto), a kod cene prirodnog gasa sa 36 odsto na 27 odsto (pad od 8,6 odsto).

- Troškovi energije u Evropi dramatično rastu ove godine. Ključni razlozi su napeti geopolitički odnosi, sukob u Ukrajini i reakcije tržišta na sankcionisanje ruskog izvoza nafte i gasa. Kao i nedavno sa naletom pandemije, kratkoročni odgovor na krizu opredeljuje, pre svega, aktuelno stanje u ekonomiji i fiskalni prostor svake pojedinačne zemlje – navodi Nikolić u analizi.

Gas najviše poskupeo u baltičkim zemljama

Što se tiče cene gasa za referentne kupce iz kategorije domaćinstava sa uključenim PDV-om i taksama, dodaje Nikolić, ona je uvećana u 23 od 24 zemlje članice EU za koje su dostupni podaci.

Profimedia Pixabay
 

- Gas je za domaćinstva u okviru EU najviše poskupeo u baltičkim zemljama, i to u Estoniji za 154 odsto i Litvaniji za 110 odsto. Ne zaostaje puno ni Bugarska, za 108 odsto. U Severnoj Makedoniji je cena gasa za domaćinstva takođe uvećana za gotovo dva i po puta, za 148 odsto – ističe Nikolić.

Zanimljiv je, kako kaže, primer Mađarske, gde je cena gasa za domaćistva čak neznatno snižena, za 0,5 odsto.

- Izraženo u evrima, prosečna cena gasa za domaćinstva u EU u prvoj polovini 2022. bila je najniža u Mađarskoj, 2,9 €cent/kWh, Hrvatskoj, 4,1 €cent/kWh i Letoniji, 4,6 €cent/kWh, dok je najviša cena registrovana u Švedskoj, 22,2 €cent/kWh, Danskoj, 16,0 €cent/kWh i Holandiji, 12,9 €cent/kWh – navodi Ivan Nikolić.

U Srbiji je prosečna cena gasa za domaćinstva u prvom polugodištu 2022. ostala nepromenjena u odnosu na isti period prethodne godine, a to je 3,4 €cent/kWh, i da je, dodaje Nikolić, gas za domaćinstva bio jeftiniji samo u Mađarskoj i Turskoj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike