Ko će moći da dobije popust ili subvenciju za ogrev, struju i gas: Stižu energetski vaučeri

25.10.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

U Srbiji će, zasad, tri opštine ove sezone uvesti tzv. energetske vaučere

Ko će moći da dobije popust ili subvenciju za ogrev, struju i gas: Stižu energetski vaučeri
grejanje cena1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Nekoliko država EU je još prošle godine, pre ekonomske krize, uvelo energetske vaučere za najugroženije građane. S rastom inflacije cene svih vrsta ogreva – drva, uglja, peleta, kao i cene električne energije, su eksplodirale, pa je tako sve više onih kojima je ovakva podrška preko potrebna.

Od ove godine će prvi put ovakve vaučere deliti i srpske opštine i gradovi, a obradovaće pre svega, najugroženije žitelje Sremske Mitrovice, Sombora i Rume.

I za ogrev i za centralno

Prvi grad u Srbiji koji uvodi energetske vaučere je Sremska Mitrovica, a vrednost subvencije u vidu vaučera biće 10.000 dinara. Kako su objasnili čelnici ove gradske uprave, predviđeno je da tim vaučerima socijalno ugrožena domaćinstva plaćaju račune za grejanje Javno-komunalnog preduzeća "Toplifikacija", kao i za refundaciju troškova nabavke ogrevnog drveta, peleta, mazuta i uglja.

Pravo na ovakvu pomoć, kako dodaju, imaju socijalno ugrožena domaćinstva koja se prijave na javni poziv koji će Grad raspisati u narednom periodu.

Drugi grad u Srbiji koji uvodi ovu praksu je Sombor koji će socijalno ugroženim građanima pomoći u plaćanju energenata tako što će im dodeliti energetske vaučere u iznosu od po 15.000 dinara. Kako se navodi na zvaničnom gradskom sajtu, prijave za vaučere se mogu podneti do 25. oktobra, a njima će socijalno ugroženi moći da plate račune za utrošenu toplotnu energiju ili da nabave ogrev.

Socijalno ugroženi se za vaučere prijavljuju tako što potrebnu dokumentaciju dostavljaju Centru za pružanje usluga socijalne zaštite grada Sombora, gde mogu da dobiju i sve neophodne informacije za prijavljivanje i dobijanje vaučera.

U Rumi će biti izdvojeno 30 miliona dinara za energetske vaučere, a svaki će vredeti po 15.000 dinara. Kako su istakli u ovoj opštini, takvom merom biće obuhvaćeno 2.000 domaćinstava. Građani će energetske vaučere moći da koriste u javnim preduzećima opštine za plaćanje računa za utrošak energije, kao i za nabavku ogreva.

Uskoro mnogo veći broj korisnika

Inače, najugroženiji građani u Srbiji mogu da dobiju olakšice na osnovu statusa energetski zaštićenog kupca. Takav oblik podrške odnosi se na umanjenje računa za struju i gas, a uskoro bi trebalo da bude usvojena i nova uredba koja će ovo pravo proširiti i na korisnike koji se greju preko toplana. Nova uredba će, takođe, obuhvatiti mnogo veći broj korisnika u odnosu na prethodne godine.

Na umanjenje računa za struju i gas pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev kako bi im se povlastica odobrila. Za jednočlano domaćinstvo granica je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, a sa šest i više članova do 37.719 dinara.

Novom uredbom podignute su granice energetskog siromaštva, a očekivani rezultat ove promene je uvećanje broja energetski ugroženih domaćinstava oko tri puta. Tako će novom uredbom, umesto dosadašnjih 70.000, pomoći obuhvatati oko 190.000 domaćinstava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike