Izuzetno male šanse da će biti restrikcija struje ove zime: Šta kažu stručnjaci o energetskoj krizi

27.10.2022

11:01

0

Što se tiče zime, ako bude sve kako se planira, Srbija bi trebalo da zadovolji svoje potrebe, navode eksperti

Izuzetno male šanse da će biti restrikcija struje ove zime: Šta kažu stručnjaci o energetskoj krizi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Male su šanse da ove zime dođe do restrikcija struje u Srbiji, složili su se učesnici tribine "Da li će biti dovoljno struje tokom zime", i ukazali da i u slučaju "najgoreg scenarija" u našoj zemlji postoji mogućnost uvoza struje, ali su upozorili da bi do problema moglo da dođe u slučaju nestašica struje u celoj Evropi.

- Biće dovoljno struje i malo je verovatno da će biti restrikcija, ali su one moguće ako dođe do ekstremno hladne tri sedmice, ekstremno loše hidrološke situacije i "ispadanja“ u sistemu - rekao je predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković i naglasio da je verovatnoća tog scenarija između jedan do dva procenta.

Ne treba biti pesimista

- Ako bude bila prosečna zima i prosečna hidrologija, i ako termoenergetski sektor bude pripremljen, ne treba biti pesimista i ne treba plašiti narod - dodao je profesor Rajaković.

Ekspertkinja za energetiku Sekretarijata Energetske zajednice Milka Mumović navela je da je Srbija, dok se suočavala sa problemima u elektroenergetskom sektoru, za šest meseci uvezla 12 odsto svoje potrošnje.

- Što se tiče zime, ako bude sve kako se planira, Srbija bi trebalo da zadovolji svoje potrebe. Ako se desi nešto nepredviđeno, može da kupi struju, a kritično će biti samo ako u Evropi bude nestašica. U tom slučaju restrikcije su poslednje sredstvo - naglasila je Mumović.

Ocenila je da je cena struje u Srbiji "veštački niska“ i ukazala da će zbog toga svi, koji mogu, zameniti ostale energente strujom.

- To možda neće ugroziti energetski, ali može da ugrozi naš finansijski sistem - upozorila je ona.

Savetnik za energetiku u LDK „Konsultants“ Nenad Jovanović procenio je da je Srbiju neplanirani uvoz tokom prethodnog perioda koštao oko 1,2 milijarde evra, ali je ocenio da naš elektroenergetski sistem trenutno odlično radi i da je „doveden u red“, zbog čega je optimista kada je reč o predstojećoj zimi.

- Verujem da imamo dovoljno struje iz sopstvenih kapaciteta, ali za pet gigavata u satu, sve preko toga moraćemo da uvozimo, znamo da zimi idemo i do šest gigavata - upozorio je Jovanović, i dodao da ćemo „moći da uvezemo dodatne količine ako druge države ne budu u problemu“.

Cene energenata rastu

Programski menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon rekao je da je teško predvideti kakvi će vremenski uslovi biti ove zime, dodavši da će to biti važan faktor za elektroenergetske sisteme i u Srbiji i u EU.

- Generalno, situacija u EU je takva da je u toku energetska kriza i da cene energenata rastu, ali to je počelo pre napada Rusije na Ukrajinu, pa je EU preduzimala mere na zajedničkom i na nacionalnim nivoima - rekao je Avinjon, i podsetio da se i Francuska suočila sa sušnim letom i niskim vodostajima, zbog čega su neke nuklearne elektrane morale da budu zatvorene, pa je pribegla uvozu struje.

Profimedia
 

Kada je reč o budućem periodu, Avinjon je podsetio da se EU priprema kroz različite mere, uključujući plan RePower Europe ali i diskusiju o limitiranju cene gasa.

- Što se tiče mera štednje, postoji osećaj solidarnosti kod građana, ljudi su posle pandemije shvatili da ne mogu da se ponašaju kao ranije i taj osećaj solidarnost je ono što nas zbližava - dodao je Avinjon.

Tribinu „Da li će biti dovoljno struje tokom zime“ organizovao je Klimatski forum u okviru programa EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine, koji sprovode Mladi istraživači Srbije, uz podršku Švedske, a tokom Nedelje klimatske diplomatije Evropske unije, kampanje koju su pokrenule Evropska unija i njene države članice kako bi podstakli saradnju u pogledu klimatskih promena i ostvarili i planirali sprovođenje realnih akcija/aktivnosti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike