Kako smanjiti potrošnju struje i račune: Bojler uključivati noću, koristiti poklopce

24.10.2022

11:55

0

Republička Agencija za energetiku (AERS) objavila je detaljan i konkretan vodič za racionalno korišćenje i uštedu energije

Kako smanjiti potrošnju struje i račune: Bojler uključivati noću, koristiti poklopce
Ilustracija - Copyright Profimedia

Publikacija "Zašto i kako da trošimo manje energije u našim kućama?" sa nizom preporuka i saveta dostupna je na internet stranici Republičke Agencije za energetiku (AERS).

Navodi se da energiju moramo racionalno da trošimo jer je velikim delom neobnovljiva, radi društvene, ekonomske i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i zbog toga što investicije u energetiku nose veliki deo društvenog bogatstva a izdaci za energiju porodične prihode.

Dobra izolacija ključna

AERS apeluje na promenu navika koja ne košta ništa i načina potrošnje, odnosno korišćenje modernijih tehnologija.

Savetuje da se prilikom nabavke uređaja vodi računa da veličina odgovara broju članova domaćinstva, učestalosti korišćenja i klasi energetske efikasnosti. Navode da uređaji A klase troše i do 45 procenta manje struje nego stari.

Kako dve trećine energije domaćinstva potroše za grejanje, AERS navodi da dobro izolovana kuća sa kvalitetnim prozorima troši i do šest puta manje energije.

Dodaju kako nove peći za grejanje iskoriste i do 90 posto goriva, dok stare koriste oko 50 odsto.

Preporučuju ugradnju termostatskih ventila na radijatorima, sobnog termostata i regulacijom na kotlu čime se može smanjiti potrošnja i do petine.

Savetuje se i postavljanje izolacionih traka u stolariju i ne zaklanjanje radijatora nameštajem. Napominju da svaki stepen manje temperature u stanu znači uštedu šest posto energije.

Ne rasipati energiju

Preporučuju nabavku bojlera odgovarajuće velične i njegovo postavljanje što bliže mestu potrošnje. Bojler radi uštede treba držati podešen na temperaturu između 50 i 60 stepeni, a uključivati noću u vreme četiri puta jeftinije električne energije.

Osim kuvanja u posudama koje odgovaraju veličini ringle, preporučuje se korišćenje poklopaca, i isključivanje ringle pet minuta pre kraja kuvanja, a rerne 10 minuta.

Pixabay
 

Savetuje se da frižider odgovara potrebama, jer preveliki rasipa energiju pošto hladi isto bez obzira koliko je pun. Uz napomenu da treba kupovati frižidere bez stvaranja leda, preporučuje se da njegovo mesto ne bude pored izvora toplote.

AERS upućuje na korišćenje štedljivih sijalica koje sa pet puta manjom potrošnjom daju isto svetla, i savetuje kupovinu sijalica energetske A klase.

Nove mašine za veš troše upola manje energije i vode nego stare, podseća AERS a uz korišćenje efikasnih sredstava može se prati i na nižim temperaturama. Navode i da mašine za pranje posuđa troše znatno manje tople vode nego pri ručnom pranju.

Iz AERS-a preporučuju da mali kućni aparati što manje rade u stend-baj režimu, jer tako troše i do petine energije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike