Vredi, ali i košta: Bitkoin troši više struje nego cela Argentina

14.02.2021

09:08

0

Rudarenje kriptovaluta zahteva puno energije, budući da uključuje opsežne računarske proračune kako bi se proverile transakcije, navodi Bi-Bi-Si

Vredi, ali i košta: Bitkoin troši više struje nego cela Argentina
Copyright Gerd Altmann/Pixabay

Bitkoin godišnje troši više električne energije nego cela Argentina, pokazalo je istraživanje Univerziteta Kembridž. Ako je suditi po njegovoj trenutnoj vrednosti, to se neće tako skoro promeniti, uprkos očekivanom rastu emisije štetnih gasova.

Istraživači sa Kembridža utvrdili su da kompjuteri u potrazi za transakcijama troše oko 121,36 teravat-sati (TWh) struje godišnje, temeljeći procenu na prosečnoj ceni struje od pet centi po kilovat-satu i energetskim potrebama mreže bitkoina.

Premaušuje i Holandiju, a bliži se Norveškoj

To bi značilo da kompjuteri angažovani na potrazi za bitkoinima troše više od stanovnika Argentine, čija potrošnja iznosi 121 teravat-sat godišnje. Nadmašuju i potrošnju Holandije (108,8 teravat-sati), Ujedinjenih Arapskih Emirata (113,2 teravat-sati), a bliže se i Norveškoj, koja troši 122,2 gigavat-sata godišnje.

Energija koju koriste mogla bi napajati sva kuvala za čaj u Velikoj Britaniji sledećih 27 godina, utvrdili su na Univerzitetu Kembridž.

Navode i poređenje koja tera na razmišljanje – količina električne energije koju svake godine troše uključeni, a neaktivni kućni aparati samo u SAD mogli bi napajati celu bitkoin mrežu godinu dana, prenosi SEEbiz.

Stručnjaci upozoravaju i da potrošnja struje u potrazi za transakcijama u bitkoinima verovatno neće pasti ako ne padne vrednost te kriptovalute, budući da “rudare” nagrađuje upravo bitkoinima.

Rešenje u naplati poreza?

Njegova je vrednost ove nedelje dostigla rekordnih 48.000 dolara, nakon objave američkog proizvođača električnih vozila “Tesle” da je kupio bitkoine za oko 1,5 milijardi dolara i da planira da prihvati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja.

Pročitajte još

To znači da će “rudari” u potragu za transakcijama uključiti još više računara i trošiti još više struje, objašnjava za Bi-bi-Si stručnjak Kembridž Centra za alternativne finansije Majkl Rohs.

I kritičar bitkoina Dejvid Džerard, novinar i autor knjige “Attack of the 50 Foot Blockchain”, slaže se da će potrošnja energije da bi se pronašli bitkoini, a time i količina ispuštenog ugljen-dioksida, definitivno i dalje rasti. On predlaže da bi rešenje moglo biti uvođenje neke vrste poreza na kriptovalute, kako bi se stvorila barem kakva-takva proivteža toj ogromnoj negativnoj potrošnji.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike