Obezbeđene solidne količine uglja za termoelektrane

21.09.2022

13:19

0

Izmenjena i dopunjena Uredba o energetski ugroženom kupci poslata je na razmatranje drugim ministarstvima, istakao je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić

Obezbeđene solidne količine uglja za termoelektrane
Ugalj ne gubi popularnost - Copyright Profimedia

Srbija je solidno pripremila zalihe uglja za proizvodnju električne energije pa će potrebe termoelektrana za proizvodnju struje biti zadovoljene, rekao je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić.

Govoreći na debati "Energetska kriza i položaj siromašnih u Srbiji" on je rekao da je izmenjena i dopunjenja Uredba o energetski ugroženom kupci poslata na razmatranje drugim ministarstvima, ali i upozorio da je sadašnja Vlada Srbije u tehničkom mandatu.

Ilić je rekao da će izmene proširiti broj građana koji će dobiti državnu pomoć sa sadašnjih 70.000 na između 190.000 i 210.000 energetski ugroženih. Rekao je da će podrška moći da se očekuje i za račune za toplotnu energiju - daljinsko grejanje, te da će isključenja biti zabranjena za one kojima je električna energija neophodna za zdravstvenu negu.

Ilić je podsetio da je divljanje cena energije globalno počelo 2021. godine te da je državnom regulacijom zaustavljen veliki rast cena energije u Srbiji. Naveo je da i uz povećanje cena računi za struju koje će građani plaćati biti veći tek desetak procenata.

Zoran Ristić iz UGS Nezavisnost rekao je da će ove zime najugroženiji radnici Srbije koji su na minimalcu od 35.000 dinara morati da biraju da li da kupe hranu ili plate energiju.

On je naveo da su troškovi hrane u minimalnoj potrošačkoj korpi 47 posto, a da su troškovi energije skoro 19 procenata, te da su za dve godine oni povećani za sedam posto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike