Koliko električne energije je potrebno za rudarenje bitkoina: Može li EPS da obustavi isporuku struje ako posumnja na zloupotrebu?

11.04.2022

05:00

0

Ukoliko kupac koristi električnu energiju suprotno uslovima koji su utvrđeni u odobrenju za priključenje stiču se uslovi da mu "Elektrodistribucija Srbije" isključi struju

Koliko električne energije je potrebno za rudarenje bitkoina: Može li EPS da obustavi isporuku struje ako posumnja na zloupotrebu?
stock-trading-gd8df48780_1280 - Copyright Pixabay/sergeitokmako

Procene koje su nedavno izneli naučnici sa Univerziteta Kembridž da bitkoin godišnje troši više električne energije nego Holandija, Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati te da je za rudarenje jednog bitkoina potrebno 300 kilovat-časova struje, kako piše „Gardijan”, pokrenula je pitanje i da li su nadležni u „Elektrodistribuciji Srbije” do sada pronašli ko to i gde kod nas rudari i koliko troši struje. I što je najvažnije, ko na kraju plati taj račun? Onaj ko je rudario bitkoinom i ko se najčešće na divlje priključi na banderu ili komšijski strujomer, ili onaj na koga se brojilo vodi, a da i ne zna šta je rudarenje.

 

 

Ovo je utoliko pre zanimljivije ako se uzme u obzir da prosečna potrošnja struje jednog domaćinstva u Srbiji iznosi oko 350 kilovat-časova mesečno, odnosno onoliko koliko je potrebno za rudarenje jednog jedinog bitkoina. Kako se cena bitkoina povećava, tako se povećava i potrošnja energije, kaže Majkl Rauč, istraživač iz Kembridž centra za alternativne finansije, koji je koautor mrežnog alata za generisanje ovih procena.

- Zapravo je dizajnirano da bitkoin troši toliko električne energije - rekao je Rauč za „Bi-Bi-Sijev” podkast „Tek Tent”.

Primera radi Priština je u decembru, kada je proglasila vanredno stanje na 60 dana zbog energetske krize, zabranila i rudarenje kriptovaluta, a Iran je uveo i zabranu ovog posla.

Rudarenje kriptovaluta je proces stvaranja nove digitalne valute za šta se troše ogromne količine struje i za šta se koriste superračunari, to jest vrlo jake mašine. Budući da rade 24 sata bez prestanka to podrazumeva i da troše velike količine električne energije, objašnjava Ljubiša Mijačić, stručnjak za resurse iz životne sredine. On je gostujući na RTS-u naveo da jedna jedinica koja obavlja operaciju kopanja troši 1,4 kilovata. 

- Jedna jedinica troši koliko i TA peć – četiri kilovata snage - naveo je on.

Po pravilu, rudarenje je najisplativije tamo gde je struja jeftinija. Na primer, na Kosovu i Metohiji ili u Kini, gde se rudarilo tri četvrtine bitkoina – do pre nekoliko meseci kada je potpuno zabranjeno. Mijačić napominje da kopanje kriptovaluta stvara velike pikove, u noćnim satima, koji su jak udarac na elektromrežu u Srbiji i u regionu. Dosadašnje iskustvo pokazuje da se granice konstantno pomeraju. U poslednjih pet godina, potrošnja energije samo na rudarenje kriptovaluta povećala se 10 puta. Ka još većem rastu vodi to što pored bitkoina raste vrednost i drugih digitalnih valuta, naglasio je on.

Pixabay/BenjaminNelan
 

Upitani da li su u skorije vreme primetili da dolazi do znatnog povećanje potrošnje električne energije i da li je možda otkriveno da je to zbog rudarenja, u „Elektrodistribuciji Srbije” nisu dali konkretan odgovor. Umesto toga, objasnili su da je prilikom podnošenja zahteva za izdavanje odobrenja za priključenje na elektrodistributivnu mrežu, korisnik obavezan da, između ostalog, navede (opredeli) namenu potrošnje, to jest da li će se struja koristiti za potrebe domaćinstva ili u ostale svrhe. Ukoliko se električna energija unutar objekta upotrebljava u okviru odobrene snage za to merno mesto i preko mernog uređaja koje je uredno prijavljeno, ona će od snabdevača biti regularno fakturisana i registrovani korisnik će platiti svoj račun.

Međutim, u slučajevima kada uređaji kupca ili proizvođača ne ispunjavaju uslove u skladu sa propisima i predstavljaju neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i imovinu, ili kupac koristi struju suprotno uslovima koji su utvrđeni u odobrenju za priključenje stiču se uslovi da „Elektrodistribucija” obustavi isporuku električne energije.

Pixabay/jaydeep
 

Do isključenja struje doći će i u situaciji kada kupac svojim uređajima ili načinom korišćenja električne energije prouzrokuje smanjenje kvaliteta struje drugim kupcima i ne otkloni smetnje u roku koji odredi operator sistema.

Kao i u opštem slučaju, problem predstavljaju korisnici koji neovlašćeno upotrebljavaju električnu energiju, a koji se pronalaze prilikom redovnih i vanrednih kontrola mernih mesta. U skladu sa odredbama Zakona o energetici, objekat neovlašćenog korisnika se isključuje sa distributivne mreže, "Elektrodistribucija Srbije" obračunava i fakturiše neovlašćeno preuzetu struju, a protiv korisnika se podnosi krivična prijava.

Isto važi ako se električna energija neovlašćeno upotrebljava po bilo kom osnovu (bez odobrenja za priključenje ili pre ispunjenja uslova za priključenje, samovlasno priključenje nakon obustave, bez ili mimo mernog uređaja…). Osim što se neovlašćena potrošnja utvrđuje čestim kontrolama mernih mesta, prijavljuju je i savesni građani koji sumnju na bilo koju vrstu neregularnosti na mernim mestima mogu anonimno prijaviti na brojeve telefona koji su navedeni na sajtu „Elektrodistribucije Srbije”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike