Koliko će nas izaći grejanje: Za 60 kvadrata od bar 46.000 do 189.000 dinara

21.10.2022

09:02

0

Autor: 24sedam

Agencija za energetiku objavila je proračun cena grejanja za sezonu 2022/23 zavisno od energenta koji se koristi

Koliko će nas izaći grejanje: Za 60 kvadrata od bar 46.000 do 189.000 dinara
grejanje cena1 copy - Copyright Profimedia/Pixabay

U redosledu koje je grejanje najjeftinije za domaćinstva nema iznenađenja ali u cenama je ono poprilično, gledajući one iz prošle godine, pokazala je sezonska analiza Agencija za energetiku.

Najniže troškove za energiju za grejanje, u grejnoj sezoni 2022/2023. imaće domaćinstva koja se greju na prirodan gas, bar prema cenama iz prve polovine oktobra, a najviše oni koji su primorani da koriste lož-ulje, kaže analiza.

I tu nema iznenađenja, jer ovakav odnos gde je grejanje na gas najjeftinije a na lož ulje i struju najskuplje je isti već godinama. Zaprepašćujuće su cene po kojima će se građani grejati, jer neki energenti su drastično skuplji nego prošle sezone. Mnoge je teško naži i po cenama koje su uzete u ovoj analizi.

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 m2 na 20 stepeni celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovatčasa, a Agencija je u svojoj analizi uzela u obzir i energetsku efikasnost uređaja koji se koriste.

Na gas, naravno, najjeftinije

Najniže troškove imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45,5 hiljada dinara. Gas je energent koji je i najmanje poskupeo, pošto mu cenu stalno kontroliše, odnosno određuje država. Zbog toga je tu cena samo 8,3 odsto veća za domaćinstva u odnosu na lani.

Grejanje korišćenjem drva, u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama će koštati 63 hiljade dinara. Pritom ovde Agencija računa da je metar kubni drva 7.650 dinara (65 evra) a peć novija i veće efikasnost, npr. 65 odsto.

Screenshot: Agencija za energetiku Srbije
Odnos cena prema grejanju na TA peć (100 odsto)

Značajno veće troškove, preko 104 hiljade dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 10.700 dinara po m3) i imaju peći niže efikasnosti.

Nešto niži troškovi od 96,2 hiljade dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Ovo je prilično konzervativna procena AERS-a, koji računa da se za sezonu potroši samo 2,5 tone peleta.

Ovde su troškovi grejanja značajno porasli. Jeftinije drvo je ove godine skuplje 48,5 odsto, ono skuplje je još skuplje – za 51,8 odsto, kažu brojke AERS. Međutim, na terenu se može često naći da „metar drva“ za grejanje košta i 100 evra.

Kod peleta je razlika „samo“ 33,6 odsto, ali i to zato što je država ograničila cenu na 320 evra po toni. Problem je što se po toj ceni malo teže nalazi na stovarištima.  

Profimedia
Oprezno sa strujom: TA peć nije uvek štedljiva varijanta

 

Troškovi grejanja na ugalj će ove sezone iznositi od 71,9 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi. To je rast između 47 i 50 odsto, mada i tu u praksi mogu naći mnogo veće cene jer se ugalj teško nabavlja.

Na struju jeftino samo noću

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64,4 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznose oko 88,58 hiljada dinara.

I ovde je skok troškova nešto manji, oko 15 odsto, ali i to je posledica kontrolisane, netržišne, cene struje.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 155,8 hiljada dinara za električnu energiju (godišnji rast 10 odsto), 167 hiljada dinara za propan butan gas (28,5 odsto), odnosno 188,5 hiljada dinara za lož ulje (40,7 odsto).

Ova poskupljenja nisu iznenađenje za neke potrošače, jer i prošle godine je, na primer lože ulje poskupelo 54 odsto, pelet 22, a drvo i propan-butan za oko 10 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike