Evo koliko će naredne nedelje koštati benzin

21.10.2022

12:08

0

Autor: 24sedam

Aktuelna uredba o ograničenju cena derivata važi do kraja oktobra

Evo koliko će naredne nedelje koštati benzin
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uredba o ograničenju cena naftnih derivata u maloprodaji u Srbiji važiće još 10 dana, do 31. oktobra. Na osnovu nje svakog petka radi se presek i donosi odluka o maksimalnoj ceni goriva na pumpama za narednih sedam dana.

Tako će, prema najnovijoj odluci, do sledećeg petka bezolovni benzin BMB95 koštati maksimalno 178 dinara po litru, a evrodizel najviše 222 dinara.

Podsetimo da je do danas maksimalna cena bezolovnog benzina BMB95 iznosila 180 dinara po litru, a evrodizela 220 dinara. Tako je BMB pojeftinio za dva dinara, a evrodizel poskupeo za isti iznos.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Inače, cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome sredinom februara meseca ove godine. Postojeća uredba važi do 31. oktobra. Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodrodajne cene.

Screenshot: Tradingview.com
Cena niskosumpornog dizela na berzi za Mediteran u poslednjih godinu dana

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike