Azijske berze na najnižem nivou u poslednje dve godine

12.10.2022

07:47

0

Autor: 24sedam

Na azijskim berzama su danas akcije pale sledeći kretanje na Volstritu

Azijske berze na najnižem nivou u poslednje dve godine
Copyright Stabilan rast, Foto:Pixabay/ Lorenzo Cafaro

Azijske berze su u padu i trenutno su indeksi na najnižem nivou u poslednje dve godine. Pad prati i kretanje američkih indeksa kao i nestabilnost na britanskom tržištu obveznica, jačanja dolara prema jenu i usporavanja rasta globalnog ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica (bez japanskih), bio je oko sedam sati ujutro  u minusu 0,5 posto i skliznuo blizu najniži nivo u dve godine.

Ledeni vetar iz SAD

Jedini indeks koji je u plusu je Nikei na Tokijskoj berzi, ojačao je za 0,05 posto, dok su cene akcija u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,5 posto.

U Šangaju i Hong Kongu akcije su, prosečno, pale između 1,3 i dva odsto.

Na azijskim tržištima vlada nesigurnost zbog niza loših vesti sa Volstrita, gde su u utorak S&P 500 i Nasdak indeks pali peti dan zaredom, jer su ulagači nesigurni uoči izveštaja o inflaciji u SAD-u, koje će biti objavljeno u četvrtak.

Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8,1 odsto, dok bi bazična inflacija (bez cena energije i primarne hrane), mogla porasti sa 6,3 na 6,5 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija. Visoka inflacija, povećanja kamata i usporavanja rasta privrede, dovode do znatno smanjenih očekivanja.

Analitičari u anketi Rojtersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle samo 4,1 odsto u odnosu na isti period lani. Početkom jula prognoza je bila više od 11 posto.

AP Photo/Elise Amendola
 

Negativan uticaj na tržište ima i jučerašnja poruka britanske centralne banke penzijskim fondovima, piše SEEbiz, da do petka završe prilagođavanje svojih pozicija jer će tada banka okončati svoj vanredni program podsticaja tržišta obveznica.

Time su neslavno okončana očekivanja udruženja penzijskih fondova Britanije koji su tražili produženje kupovine obveznica do kraja oktobra.

Investitore je zabrinuo i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je juče smanjio procenu rasta svetske ekonomije u idućoj godini sa 2,9 na 2,7 odsto i upozorio da je zbog pritiska visoke inflacije, energetske krize i rasta kamatnih stopa moguća globalna recesija i nestabilnost finansijskih tržišta.

Dolar jača, nafta pada

A na deviznim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta porasla je treći dan zaredom jer se američka valuta smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena.

Dolarski indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 113,43 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,35 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 145,70 na 146,20 jena, najviši nivo od 1998. godine.

Zbog toga su japanske vlasti ponovno, kao i pre nekoliko nedelja, zapretile intervencijom na tržištu.

Američka je valuta ipak blago oslabila u odnosu na evro, pa je cena valute evrozone dostigla 0,9710 dolara, umesto jučerašnjih 0,9685 dolara.

Uporedo sa time, cene su nafte pale treći dan zaredom, jer se izduvava panika od prošle nedelje kada je cena skočila više od 10 posto nakon što je OPEK+ najavio veliko smanjenje proizvodnje.
Cena barela brenta je pala na 94,14 dolara, nakon jučerašnjih 94,66 a gotovo 98 dolara u prošli petak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike