Bajden uspeo da malo obori američku naftu ali brent otporan

19.10.2022

08:01

0

Autor: 24sedam

Najava da će SAD pustiti dodatne količine iz rezervi na tržište spustile su malo cenu sirove nafte WTI ali se evropski brent pokazao otporan na uplive američke administracije

Bajden uspeo da malo obori američku naftu ali brent otporan
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

SAD će osloboditi 15 miliona barela nafte iz svojih strateških rezervi i time pokušati da parira odluci OPEK+ da oštrim rezanjem proizvodnje održi sadašnju (visoku) cenu nafte i goriva.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, ne isključuje da će još nafte biti povučeno, rekao je juče jedan zvaničnik vlade o akciji koju će danas i zvanino saopštiti predsednik.

Nova količina nafte koja će biti povučena u decembru predstavlja poslednju tranšu programa koje je američki predsednik najavio proletos i kojim se predviđa oslobađanje 180 miliona barela ukupno ove godine da bi se „ublažila nestašica“ i skok cena vezan za sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ova najava faktičkog dolaska nafte na tržište oborila je cenu fjučersa američke srednjelake nafte WTI (West Texas Intermediate) za tri odsto, ispod 83 dolara za barel u utorak, piše Blumberg.

Međutim, severnomorska nafta tipa brent, koja je reperna za evropsko tržište, nije toliko osetila ovo novo američko mešanje na tržište. Sa vrednoti od 91,6 dolara u ponedeljak pala je na 90 dolara u utorka da bi već danas bila gotovo na 91 dolar.

Screenshot: Bloomberg
 

Uz najavu o reakciji iz strateških rezervi, iz Bele kuće dolaze i vesti o tome koliku cenu očekuju u narednom periodu. Prema jednom zvaničnom dokumentu, SAD će rezervere popunjavati kada nafta bude ne nivou između 67 i 72 dolara.

Hoće li biti rampe za gorivo?

Poslednjih nedelja, američku naftnu industriju brine da bi administracija mogla da preduzme drastičan korak i zabrani ili ograniči izvoz benzina ili dizela kako bi se nadoknadile presahle američke zalihe. Naftaši su apelovali na vladu da skloni tu opciju sa stola, što zvaničnici nisu voljni da urade.

„Sve opcije su na stolu... sve što bi potencijalno moglo da pomogne da se obezbedi stabilno domaće snabdevanje“, rekao je zvaničnik, kog citira britanska agencija.

Tržište sirovom naftom u oktobru je ponovo bilo između čekića i nakovnja. S jedne strane OPEK+ gura naftu naviše a slaba kineska potrošnja i akcije monetarnog zatezanja centralnih banaka zbog inflacije vuku nadole u očekivanjima kakva će cena biti u narednom periodu.

Nepoznanica je i kakve će stvarne posledice imati odluka EU da zabrani morski dovoz ruske nafte, koja stupa na snagu u novembru, i derivata, što je prolongirano do februara.

U Indiji, sada velikom kupcu ruske nafte, navodno su neke rafinerije zaustavile kupovinu ruske nafte na spot tržištu, čekajući rasplet oko cene.

Cene nafte su generalno pale za trećinu od početka juna, i time izbrisale sve dobitke koji su postignuti nakon skoka uslovljenom rusko-ukrajinskom krizom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike