Banke opet podižu kamate na kredite u dinarima: Rate sve veće!

18.10.2022

17:45

0

Autor: S. G.

Dinarske pozajmice sve skuplje zbog rasta referentne kamatne stope NBS koja je sa jedan odsto u martu otišla na sadašnjih četiri odsto

Banke opet podižu kamate na kredite u dinarima: Rate sve veće!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Velikom broju građana, kako saznajemo, koji su uzeli dinarske kredite, početkom ove nedelje stigla su saopštenja banaka o planiranom povećanju kamatnih stopa. To znači da će im zbog rasta kamate od novembra i rate kredita biti veće.

Takav scenario ne čudi s obzirom na to da je Narodna banka Srbije, zbog sve veće inflacije, od marta ove godine povećala referentnu kamatnu stopu sa jedan na sadašnjih četiri odsto. Komercijalne banke koje nude dinarske kredite već u julu imale su prvo povećanje kamata, a ovo sada u oktobru je druga promena stopa, naravno opet naviše.

Dva povećanja kamate od jula

U kojoj meri će se građanima povećati rate kredita u dinarima zavisi od iznosa same bankarske pozajmice. A takav mejl svoje banke dobila je i Beograđanka Suzana G. (48) koja je pre četiri godine uzela keš kredit u dinarima, vredan oko 700.000 dinara.

Printscreen
Obaveštenje banke o "korigovanju" rate kredita: Mejl koji je dobila Suzana G.

- Već godinama otplaćujem dinarski keš kredit koji sam uzela 2018. godine. Za sve te godine u julu je bio prvi put da me banka obaveštava da će podići kamatu, a samim tim da će mi rata biti veća. Tako je od avgusta, umesto 14.750 dinara, skočila na 15.077 dinara, a sada ću mesečno izdvajati 15.273 dinara – kaže Suzana za 24sedam.

Prema njenim rečima, nominalna kamatna stopa do jula ove godine iznosila je 5,44 odsto, da bi već sada dostigla 7,9 odsto, kako su je i obavestili u mejlu. Takođe, banka je naglasila da se nominalne kamatne stope revidiraju na kvartalnom nivou, u januaru, aprilu, julu i oktobru.

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto. Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
 

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje spustile na prosečnih sedam-osam odsto.

Međutim, tom periodu sada je očigledno došao kraj. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, pa se može očekivati da će gotovo svakog meseca rate kredita rasti, a pogotovo ako se istim tempom nastavi podizanje referentne stope NBS.

Inflacija pogurala kamate

Na poslednjoj sednici IO NBS početkom oktobra, kada je referentna stopa podignuta na četiri odsto, istaknuto je da se time nastavlja pooštravanje monetarnih uslova.

Kako je objašnjeno, donošenjem ovakve odluke, a u ambijentu preovlađujućeg inflatornog delovanja faktora sa strane ponude, na koje mere monetarne politike nemaju ili imaju malo uticaja, NBS nastoji da ograniči inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja.

24sedam/Profimedia
 

Time NBS teži da doprinese da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji, i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije.

Izvršni odbor je istakao da NBS postepeno, ali kontinuirano pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu od oktobra prošle godine, vodeći pritom računa i o rastu privredne aktivnosti.

NBS je navela da, pored povećanja osnovnih kamatnih stopa i pooštravanja uslova dinarske likvidnosti, cenovnoj stabilnosti u srednjem roku značajno doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, kroz ograničavanje prenošenja rasta uvoznih cena na domaće cene.

Inače, prema poslednjim zvaničnim podacima, inflacija u Srbiji iznosila je 14 odsto u septembru, u odnosu na isti period prošle godine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike