Ministar Mali: Država dobro pazi kako se zadužuje

06.10.2022

12:36

0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je javni dug Srbije u oktobru iznosi 32,4 milijarde evra, što je 53,7 odsto BDP-a, i da je Srbija finansijski stabilna zemlja

Ministar Mali: Država dobro pazi kako se zadužuje
Tan2022-4-13_133251240_0 - Copyright TANJUG/ Rade Prelic

Srbija finansijski stabilna zemlja, sa kapacitetom da apsorbuje ekonomske turbulencije koje stižu iz sveta, uključujući i valutne skokove na koje nijedna ekonomija nije imuna, kaže ministar finansija Siniša Mali.

- Kritika je osnov svakog demokratskog društva, pa ne zameram što su srpske finansije pod stalnom lupom onih koji misle da bi umeli i znali bolje, ali bih voleo da na srpskoj političkoj sceni čujemo malo konstruktivnije kritike od toga da „'Srbija trpi posledice krize", rekao je Mali, reagujući na današnje ocene javnih finansija u nekim medijima.

Mali je naveo da Srbija nesumnjivo trpi posledice krize i dodao kako se naša vlada s tim bori tako što odgovorno istovremeno vodi računa o stabilnosti i zaštiti građana, prenelo je Ministarstvo finansija.

- Brojni parametri pokazuju da su konci u našim rukama – konstantan rast plata u godinama koje nisu bile lake, pa građani Srbije danas zarađuju prosečno oko 630 evra, u odnosu na nekadašnjih oko 300 evra, smanjenje nezaposlenosti sa skoro 26 odsto na ispod devet procenata, rast BDP-a u godinama kada su i evropske ekonomije upisivale minuse - ističe Mali.

Ministar finansija dodaje da postoje izazovi, poput jačanja dolara, najvećeg od osamdesetih godina prošlog veka i činjenice da je kurs evra prema dolaru na istorijski najnižem nivou od 2002. godine.

On je skrenuo pažnju na to da su pogoršanje energetske situacije u Evropi, sukob u Ukrajini, kao i usporavanje rasta kineske privrede, zbog sporog otvaranja posle kovid krize, faktori koji direktno utiču na nastavak jačanja dolara u odnosu na evro pa procenjuje da vrhunac inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama još nije zabeležen.

- Ali, Srbija se bavila tim problemom, pa je tako u odnosu na 2016. godinu učešće dolarskog duga u ukupnom javnom dugu sa 33,9 odsto smanjen na 12,1 odsto, što nam daje manevarskog prostora da ublažimo uticaj ovih oscilacija na naše građane. Da nismo preduzeli ekonomske mere i hedžovali značajan deo duga denominovanog u dolarima u evro, kao i da je zadržano učešće dolarskog duga kao na kraju 2016. godine, dug ugovoren u američkim dolarima bi od početka godine do kraja avgusta porastao za čak 142,1 milijardu dinara, odnosno dva odsto BDP-a. To nismo ni pomišljali da dozvolimo - naglasio je Mali.

Moguć svop i za kredit i Emirata

Ministar je, osvrćući se na komentar o uzimanju kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata, naveo da bi tumači tog zajma morali da znaju da je za Srbiju, u trenutku kada je dolar jak, dobro da ima tu jaku valutu, da je obezbedila dolare na računu kako bi njima izmirivala obaveze u dolarima, umesto da dolare kupuje sada po visokoj ceni.

- S obzirom na dobru kamatu koju smo obezbedili, a podsećam prinos na desetogodišnje američke trezorske obveznice iznosi 3,77odsto, to je više nego dobra odluka - istakao je Mali.

Naglasio je da se razmišlja o nekoliko koraka unapred, jer bi se hedžovanjem ovog kredita putem svop transakcije, odnosno zamenom obaveze iz dolare u evre, danas moglo obezbediti stopa oko 1,2 odsto na evre, što bi rezultiralo uštedom na kamatama i do 36 miliona evra.

- Dok smo pregovarali o ovom kreditu, uzeli smo u obzir sve moguće instrumente da kontrolišemo sve potencijalne rizike i obezbedimo najbolje moguće uslove za Srbiju - naveo je Mali.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike