Crnogorcima kredit skuplji 15 odsto: Banke „da štite klijente“

23.09.2022

07:07

0

Autor: 24sedam

Zbog rasta euribora povećane su kamatne stope na novčane pozajmice

Crnogorcima kredit skuplji 15 odsto: Banke „da štite klijente“
Ilustracija - Copyright Profimedia

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je da je zbog mogućnosti daljeg rasta euribora obavezala komercijalne banke da do kraja septembra izrade programe zaštite klijenata koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom.

Kako pišu podgoričke "Vijesti", ti programi trebalo da omoguće da klijenti mogu da pređu na kredite sa fiksnom kamatnom stopom ili neki kombinovani model.

"Vijesti" napominju da je rast međubankarske stope za pojazmice uticao da iznos rata za kredite biti povećan za oko 15 odsto, navodeći primer da su krediti čija rata je ranije iznosila 250 evra, sada će biti 290 evra.

Dodaje se kako prema podacima kreditnog registra Centralne banke, ukupan iznos odobrenih kredita sa varijabilnom stopom na dan 31. jula bio je 846 miliona evra i čine 28 odsto ukupnih kredita.

To znači da je svaki četvrti odobreni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom, što je i očekivano jer se taj kredit obično klijentima čini povoljniji a sa euriborom koji je do juna bio „u minusu“, nominalno su te kamatne stope bile manje.

Za sedam meseci banke u Crnoj Gori odobrile su 827 miliona evra novih kredita što je za 37 posto više u odnosu na isti period 2021. godine, objavila je nedavno CBCG.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike