Srbija je spremna za nove sankcije Rusiji: Nafta će stizati sa berze

06.10.2022

08:17

0

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da su zemlja i NIS spremni za energetske posledice novih sankcija EU prema Rusiji

Srbija je spremna za nove sankcije Rusiji: Nafta će stizati sa berze
Terminal Janafa na Krku - Copyright Profimedia

- Svejedno je da li je Srbija trebalo osmim paketom sankcija EU prema Rusiji da bude izuzeta iz zabrane uvoza ruske nafte i da li je neko to onemogućio, jer su se naša zemlja i NIS pripremili na to da se uvozi nafta iz drugih država – kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka je početak konferencije o ženskom preduzetništvu u Privrednoj komori Srbije rekla da je još u maju bila jasna najava da će ovim paketom sankcija Srbija biti onemogućena da od novembra uvozi rusku naftu.

- Već tada je Srbija uvozila malo ruske, malo neke druge, a 20 odsto je bilo srpske nafte velebit. Sve je zavisilo do cene - rekla je ona.

Objasnila je da je i prethodnih meseci bilo diverzifikacije uvoza, u zavisnosti od cene sirove nafte na svetskom tržištu.

- Onog trenutka kada je počeo rat u Ukrajini ruska nafta je imala nižu cenu i tada je NIS uvozio više ruske nafte. NIS se već mesecima priprema za to da uvozi nerusku naftu 80 odsto, a 20 odsto će prerađivati srpske nafte Velebit, koja je jedna od najkvalitetnijih na svetu - rekla je Mihajlovićeva.

Naglasila je da nam je svejedno da li je neko pokušavao da onemogući ili omogući da Srbija bude osim paketom sankcija EU izuzeta iz embarga na rusku naftu.

- Mi nismo uopšte računali na rusku naftu i od prvog trenutka smo računali da od 1. novembra nemamo rusku naftu i to je to - ponovila je ministarka.

Ministarka ističe da se iz neruske lake nafte, koja ima mnogo manje sumpora, dobija mnogo više dizela i benzina, ali da je rafinerija u Pančevu fantastična, i da može da radi i sa mešavinom teške nafte kao što je domaći velebit meša laku naftu.

Dodala je da će se u vezi najava o uvozu nafte iz Saudijske Arabije videti kako će ići pregovori o tome.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike