Oglasilo se Ministarstvo rudarstva i energetike: Snabdevanje naftom neće biti prekinuto, uprkos sankcijama EU

06.10.2022

06:46

0

Najbitnije je to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva

Oglasilo se Ministarstvo rudarstva i energetike: Snabdevanje naftom neće biti prekinuto, uprkos sankcijama EU
Bojkot ruskog gasa donosi velike probleme - Copyright Profimedia

Ministarstvu rudarstva i energetike odranije je poznato da posle 1. novemba ove godine neće biti moguće snabdevanje ruskom naftom i zato će se domaća rafinerija i naftne kompanije, nakon tog datuma, snabdevati sa slobodnog tržišta, rečeno je Tanjugu u resornom ministarstvu.

To je saopšteno na molbu za komentar na medijske napise o tome kako su pojedine članice EU tražile da Srbija ne bude izuzeta iz šestog paketa sankcija prema Rusiji.

Iz Ministarstva su naveli da je najbitnije to da će tržište nafte i domaća rafinerija imati normalno snabdevanje i da neće biti prekida u isporuci goriva.

Podsetimo, države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU. Iako, na insistiranje Hrvatske, to obuhvata i Srbiju, jer neće moći više da uvozi rusku naftu preko Janafa, ovaj paket ne obuhvata Bugarsku.

Ova odluka je doneta jer u Bugarskoj ruski "Lukoil" ima glavnu rafineriju. Ovime je EU pokazala licemerje, jer postoje dvostruki aršini kada je u pitanju uvoz nafte, a što je pokazano na primeru Srbije i Bugarske. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike