Kada će cene stanova u Srbiji početi da "padaju": Evo šta je pokazala detaljna analiza tržišta

29.09.2022

18:13

0

Autor: S. G.

Usporavanje BDP-a, smatraju ekonomisti, svakako će uticati na smanjivanje tražnje za nekretninama. Ali, šta je sa cenama...

Kada će cene stanova u Srbiji početi da "padaju": Evo šta je pokazala detaljna analiza tržišta
Ilustracija - Copyright Profimedia 24sedam/Goran Sivački

U Srbiji se, barem u neposrednoj budućnosti, pre može očekivati smanjivanje broja izgrađenih nekretnina, pa tako i ponude, nego značajniji pad cena. Ako se neko i nadao pojeftinjenju nekretnina na burnom domaćem tržištu, zbog ekonomske krize i preteće globalne recesije, razuveriće ga procena ekonomista u najnovijem broju Kvartalnog monitora.

Naime, u tekstu "Trendovi na tržištu stambenih nekretnina u Srbiji i svetu“, navodi se da je, prema podacima RZS, vrednosti izvedenih građevinskih radova u Srbiji u stalnim cenama u drugom kvartalu 2022. niža za 8,8 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Pad vrednosti izvedenih radova

- Vrednost izvedenih građevinskih radova na zgradama niža je za čak 10,2 odsto. U prethodnom kvartalu, vrednosti izvedenih građevinskih radova u stalnim cenama u odnosu na isti kvartal 2021. bila je niža za 5,9 odsto za sve aktivnosti, dok je za zgrade bila niža za 7,5 odsto. Pad vrednosti izvedenih radova, uz rast cena implicira da je pad količina izvedenih radova još veći – navodi se u analizi.

Ovo su ujedno, kako kažu, i jedina dva kvartala u poslednje četiri godine u kojima je zabeležen pad vrednosti izvedenih radova na zgradama u Srbiji, uključujući u analizu čak i pandemijsku 2020. godinu.

- Snažnije usporavanje privrede u Srbiji očekuje se u drugoj polovini godine. Procene relevantnih institucija rasta BDP-a Srbije na nivou cele 2022. niže su u odnosu na ostvareni rast u prvoj polovini godine, pa je usporavanje privrede u drugoj polovini godine skoro izvesno. Uz postojeću visoku inflaciju, koja se očekuje i u narednom periodu, a koja umanjuje raspoloživi dohodak domaćinstava i pojedinaca, usporavanje BDP-a svakako će uticati na smanjivanje tražnje za nekretninama – ističu autori.

Takođe, dodaju, kamatne stope u EU značajno su povećane tokom poslednjih nekoliko meseci, a njihov dalji rast očekuje se do kraja ove godine, kao i tokom prve polovine naredne godine. Primera radi, navode oni, šestomesečni euribor u januaru 2022. iznosio je minus 0,535 odsto, dok je 26. septembra bio u plusu i to 1,803 odsto. Uz to, autori su naveli da je najviša stopa euribora u poslednjih 10 godina iznosila (samo) 0,472 odsto u septembru 2012. godine.

Bez vraćanja na pretrkrizni nivo

- Ovakva promena, i dalji rast, svakako će uticati na kamatne stope na stambene kredite u Srbiji koji su vezani za euribor. Usporavanje privrednog rasta, rast kamatnih stopa i visoke stope inflacije svakako će u određenoj meri uticati na smanjenje tražnje za stanovima u Srbiji - ističu stručnjaci.

Profimedia
 

Međutim, kako kažu, usporavanje tražnje na tržištu nekretnina verovatno neće uticati na značajnije smanjenje cena, odnosno ne treba očekivati njihovo vraćanje na pretrkrizni nivo.

- Pored činjenice da su troškovi rada i materijala potrebnih u građevinarstvu znatno povećani u odnosu na pretrkrizni nivo, po pravilu, tržište nekretnina aktivnost prilagođava kretanju cena, pa se u neposrednoj budućnosti pre svega može očekivati smanjivanje broja izgrađenih nekretnina, pre nego značajniji pad cena – zaključuje se u tekstu.

Kako tržište reaguje?

Takođe, domaći ekonomisti objašnjavaju i kako je pucanje balona na tržištu nekretnina u SAD tokom svetske ekonomske krize 2008-2009. uticalo i na nas.

- To je imalo posledice na opadanje privredne aktivnosti na nivou celog sveta, pa i u Srbiji. Cene nekretnina u Srbiji zabeležile su pad od svega tri odsto u 2011. godini, zatim dva odsto u 2012. i pet odsto u 2013. godini, odnosno kumulativno samo 9,4 odsto – ističu ekonomisti.

Oni su naglasili i da primer novogradnje u Beogradu tokom perioda krize najbolje prikazuje kako tržište reaguje.

Profimedia Pixabay
Skuplji građevinski materijal podiže cenu

- Neposredno nakon početka svetske ekonomske krize i pored očekivanog usporavanja privrednog rasta, problema u finansijskom sistemu, i ostalih problema do kojih je bilo evidentno da će doći, tržište nekretnina uspelo je da zadrži stopu rasta od 22 odsto u 2009. godini, upravo smanjivanjem ponude novoizgrađenih stanova za čak 31 odsto. Neznatan pad cena novoizgrađenih stanova zabeležen je u 2011. godini, 2012. i 2013. od svega tri, četiri i šest odsto. Kumulativno, u trogodišnjem periodu cene su opale za 13 odsto – navode autori.

Kako dodaju, tržište je opet reagovalo smanjivanjem ponude novoizgrađenih stanova za čak 38 odsto u 2013. godini, nakon čega cene beleže pozitivne stope rasta.

- Usporavanje aktivnosti na tržištu nekretnina predstavlja dobru priliku za donosioce odluka u Srbiji da aktivno reaguju na povećanje dostupnosti stanova građanima Srbije, kao i na kvalitet uslova stanovanja. Osnovni problem u Srbiji ne predstavlja cena stambenih nekretnina i njeno kretanje, već odnos cena stambenih nekretnina i zarada koji pristupačnost tržištu nekretnina ograničava na mali segment društva. Proširenje broja ljudi sposobnih da učestvuju na tržištu nekretnina u poslednjih nekoliko godina posledica je i veoma niskih kamatnih stopa, ali se uticaj ovog instrumenta postepeno smanjuje, dok se u narednom periodu može očekivati i njegov uticaj u obrnutom smeru – ističu autori Kvartalnog monitora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike