Krenulo je: Dugonajavljivani “merdž” kripto sistema eterijum podigao vrednost etera

07.09.2022

06:06

0

Autor: G.M.Š.

Druga po značaju kriptovaluta poprilično jača na krilima godinama najavljivane promene sistema, koja je sada i praktično počela

Krenulo je: Dugonajavljivani “merdž” kripto sistema eterijum podigao vrednost etera
Ilustracija - Copyright Pixabay

Druga po značaju kriptovaluta poprilično jača na krilima godinama najavljivane promene sistema, koja je sada i praktično počela. 

Dugonajavljivani “merdž” kripto sistema eterijuma počeo je juče apdejtom softvera belatriks i u takvoj situaciji i valuta eter, koja počiva na tom digitalnom sistemu, odskočila je od ostalih valuta na širem kripto tržištu, piše “Blumberg”. 

Eter, kao kriptovaluta po ukupnoj vrednosti na tržištu odmah iza bitkoina, porasla je juče za 5,4 odsto, na vrednost od 1.643 dolara, da bi danas pala za oko osam odsto, na 1.515, što daje nedeljni pad od 5,6 procenata . 

Istovremeno, vrednost bitkoina je u nedelju dana opala za 7,7 odsto, dok su alternativne valute, kao kardano, ostale na istom nivou. 

Belatriks apdejt, aktiviran u jutarnjim časovima u Njujorku, i zvanično je pokrenuo tranziciju eterijum blokčejn sistema, poznatu kao “merdž”, ka energetski efikasnijem i bržem sistemu. 

U javnosti je ta promena poznata po nazivima tranzicije sa sistema “dokaz rada” (proof-of-work) ka ”dokazu učešća” (proof-of-stake.). Prvi zahteva snažne kompjutere za rudarenje etera, za osiguranje mreže i posledično dobijanje nagrada u eterima. Novi sistem menja rudare za validatore, koji su vlasnici etera i koji ga ulažu u sistem. 

Globalna promena

Ova tranzicija doneće eterijumu za čak 99 odsto manji ugljenični otisak, i utrti put za dalja unapređenja, kao i napraviti mrežu lako proširivom i efikasnom. Pored ove energetske i ekološke posledice, “merdž” donosi i izbacivanje iz igre multimilijardske industrije rudarenja. Dosadašnjim majnerima etera ostaje da uposle skupo plaćenu opremu za rudarenje kriptovaluta kao što su eterijum klasik ili rejvkoin, ili da se okrenu nekom drugom poslu. 

Screenshot:coinmarketcap.com
Vrednost etera u poslednja tri meseca

 

Drugi apdejt koji sledi je “Pariz”, koji će se dogoditi sledeće nedelje. Tada će se spojiti dve sad paralelne mreže - “bikon čejn”, koji su upotrebljavali bazični eterijum developeri, i mreža “dokaza učešća”. Ceo proces bi trebalo da bude gotov između 13. i 15. septembra. 

“Merdž” je najavljivan od samog početaka upotrebe blokčejna, “davne” 2015. godine. I pored mnogobrojnih odlaganja u poslednjih nekoliko godina, sada se zaista događa i u to su uvereni i brojni kripto investitori. 

Eter ima odnos naloga za kupovinu i prodaju 3,81, odnosno pokazuje da ima gotovo četiri puta više onih koji hoće da kupe nego onih koji hoće da prodaju kriptovalutu po određenoj ceni u budućnosti. Najviši nivo cene koji je trenutno i igri na terminskom trgovanju je čak 3.000 dolara. Premija na sadašnju cenu kupovine bi bila gotovo 100 odsto i to ukazuje na veliko interesovanje i optimizam investitora, kažu podaci Coindesk.com. 

Otud i rast etera pred tranziciju, jer bi posle toga za vlasnike mogao da postane dragoceniji pošto će proces stvaranja novih tokena biti usporeniji. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike