Građani tokenima "kupuju“ auto-put Miloš Veliki: Zašto da ne?

18.11.2021

20:00

0

Koliki je potencijal praktične primene Zakona o digitalnoj imovini pokazuje primer "koncesije“, pod kojom bi građani Srbije mogli da uzmu svoj najnoviji auto-put, poručuje Društvo informatičara Srbije

Građani tokenima "kupuju“ auto-put Miloš Veliki: Zašto da ne?
digitalni token - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Pixabay

"Boli" vas kada iz džepa morate da izvadite novac za putarinu? A da li biste voleli da kao "mali građanin“ budete "vlasnik“ auto-puta i da taj novac ide vama? Sve bi to moglo da se ostvari ukoliko se u Srbiji iskoriste svi potencijali koje pruža Zakon o digitalnoj imovini.

Naša zemlja je jedna od tek tridesetak zemalja u svetu koja ima svoj poseban zakon o digitalnoj imovini (od 29. juna ove godine) i taj veliki potencijal bi trebalo iskoristiti i u poslovne i u svrhe opšteg javnog i društvenog dobra, istaknuto je na svečanoj sednici Društva informatičara Srbije (DIS).

Da bi Srbija mogla da "napravi hajp“ sa digitalnom imovinom i blokčejn tehnologijama, smatra Srećko Miodragović, predsednik UO DIS.

- Zamislite da je državi potreban novac za održavanje auto-puta Miloš Veliki ili nešto drugo. I umesto da, kao što je uobičajeno, taj auto-put da u koncesiju, ona izda digitalne tokene. Građani kupe ove tokene, a zauzvrat dobiju deo prihoda od putarina, u recimo narednih deceniju ili dve. I pritom mogu da zarade na rastu njihove vrednosti tokom godina. To bi bio dobar posao za građane, a i odlična reklama za "digitalnu“ Srbiju u svetu – navodi Miodragović.

Mogućnost digitalne imovine, kriptovaluta i blokčejn tehnologije je ogromna i naš zakon mnogo toga već sada dopušta, iako će se svakako menjati, istaknuto je na skupu.

Miodragović ističe da je on doneo legalnost poslovanja u digitalnoj sferi, omogućio tokenizaciju kao način prikupljanja finansijskih sredstava za firme, koje više nisu ograničene samo na kredite banaka, da ne pominjemo nejaku srpsku berzu.

Plakete i pohvale DIS-a

Povodom današnjeg Dana informatičara, DIS je dodelio nekoliko plaketa i pohvala. Plakete za inovativan startap poduhvat dodeljene su firmi "Myfitworld“ za veb i mobilnu platformu za fitnes, velnes, sport i rehabilitaciju, kao i Strukovnom udruženju "Sigurne staze”, za mobilnu i veb GIS aplikaciju za osobe sa invaliditetom i GIS softver za urbanu mobilnost.
Plaketa za razvijen i primenjen IT proizvod dodeljena je firmi "AB Soft“ za poslovni softver za komunalne usluge.
Pohvale su upućene Ministarstvu pravde za  kontinuitet u razvoju i primeni softvera, zatim firmi "mCloud“ iz Beograda za vebsajt "Rečnika interneta i digitalne komunikacije“, kao i Željani Knežević za pomoć u saradnji sa IFIP.

- Teorijski, dovoljno je da ubedite ljude da kupe vaše tokene, a da zauzvrat s njima podelite određen procenat. Ljudi će dobiti još tokena, a njihova vrednost bi trebalo da raste, kako raste vaš biznis – kaže Miodragović.

Nisu to samo kriptovalute

Blokčejn i digitalna imovina ne ograničavaju se samo na nove "valute“, poput bitkoina. Daleko od toga. Miodragović ističe da je eterijum, poznat kao druga po veličini kriptovaluta, doneo u digitalni svet i mnoge druge novine.

- Tu su pametni ugovori koji bi u decentralizovanom svetu blokčejna mogli da u dogledno vreme zamene notare, zatim decentralizovane aplikacije u kojima se ne može desiti da vam, recimo kao kod "Gugla" i njegovog "Plejstora", neko drugi "skine“ aplikaciju sa platforme jer mu se "ne sviđa“ nešto što je u njoj ili čime se ona bavi. Pa onda DeFi sa decentralizovanim finansijama koje će zameniti prespore i preskupe SWIFT transakcije banaka - nabraja Miodragović.

Sve to bi uskoro mogli da vidimo i u Srbiji ukoliko se, kako on zaključuje, svetom digitalne imovine sada ozbiljno pozabave ovdašnji "mali timovi, ali i velike kompanije“ i razviju svoje biznise i u ovom pravcu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike