Da li je bitkoin dotakao dno: Velika rasprodaja da se pokriju troškovi

25.06.2022

08:44

0

Autor: G.M.Š.

Rudari najraširenije kriptovalute su izbacili rekordnu količinu svojih bitkoina kao bi pokrili narasle troškove i to pritiska cenu

Da li je bitkoin dotakao dno: Velika rasprodaja da se pokriju troškovi
Bitkoin - Copyright Profimedia

U pokušaju da spasu šta se spasti može, majneri rasprodaju svoje bitkoine dobijene kao nagradu za rudarenje kriptovalute. Nekoliko prošlih meseci majneri su na tržište izneli 23.000 bitkoina, što je najveći priliv od maja 2021. godine kada je Kina zatvorila svoju domaću kripto industriju, pokazuju podaci „Kriptokvanta“

Samo kanadska majning firma „Bitfarms“ je prošle nedelje prodala 3.000 bitkoina za 62 miliona dolara, sledeći primere „Rajot blokčejna“ koji je s rasprodajom krenuo u aprilu, piše „Blumberg“.

Taj pritisak „rasprodaje“ mogao bi da bude opterećenje za oporavak bitkoina još neko vreme, procenjuju analitičari „JP Morgan – Čejs“.

Dva meseca rasprodaje

Na platformama listirani „majneri“, koji čine 20 odsto proizvodnje bitkoina, prijavili su prodaje kriptovalute u maju i junu kako bi pokrili narastajuće troškove.

Najveća globalna kriptovaluta je pala za 50 odsto u odnosnu na cenu pre godinu dana, a pad je ubrzan otkako su Federalne rezerve počele da dižu kamatne stope i inflacija značajno porasla.

Srozavanju je doprinelo i samo kripto tržište, problemi sa katastrofom Tera/luna ekosistema kao i zabrinutost zbog hedž fonda „Tri arous kapital“. Sada se problem još širi i drugi projekti decentralizovanih finansija (de-fi) počinju da pokazuju gubitke, kao i sami majneri koji imaju milijarde dolara duga zbog ulaganja u opremu.

Olakšavajuća okolnost je nedavni pad u koštanju proizvodnje, sa 20.000 dolara s početka godine na sadašnjih 15.000, zahvaljujući povećanju energetske efikasnosti hardvera.

Screenshot: Coinmarketcap
 

 

Ali utvrđivanje prave cene rudarenja je problematično. Velike kompanije su trošak po novčiću spustile na 8.000 dolara, kažu podaci „Arkejn kripto“, ali zbog ranijih troškova i dugova po pozajmicama neke majnere posao i dalje košta iznad 20.000 dolara po tokenu, kaže procena „Sekjuritajz kapital“.

Blizu dna?

Većina analitičara smatra da će se rasprodaja, a njome i pad vrednosti, nastaviti ali neki, kao viši analitičar „Kriptokvanta“, Hulio Moreno, smatra da se tržište približava dnu i da će pad stati.

- Gledano istorijski, trenutak kada se desi „događaj kapitulacije“, kada investitori masovno rasprodaju, kao majneri sada da pokriju troškove, je trenutak pre nego što tržište udari o dno – smatra Moreno.

Trenutno se bitkoin prodaje po ceni od 21.400 dolara, što je poboljšanje od pada na 17.600 dolara 18. juna.
Totalna vrednost kripto tržišta od maja do danas je pala za 800 milijardi dolara, kažu podatak „Koingeko“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike