Umesto u nekretnine, ulagaćemo u kriptovalute ili hranu?

18.08.2022

05:33

0

U vreme inflacije, pada akcija na berzi i uzdrmanih ekonomija, kriptovalute se oporavljaju i pokazuju naznake da bi mogle da preuzmu investitore iz dosad neprikosnovene oblasti za plasiranje novca – nekretnina

Umesto u nekretnine, ulagaćemo u kriptovalute ili hranu?
savet strucnjaka - Copyright Profimedia/Pixabay

Inflacija u svetu beleži višedecenijske rekorde, energetska kriza ne dozvoljava da se dođe do daha, a velike ekonomije se i dalje teško oporavljaju od posledica pandemijske krize. U takvoj konstelaciji trebalo bi da trpe i kriptovalute, ali najveće od njih se već dva meseca postojano oporavljaju. I ne samo da se oporavljaju, već daju naznake da bi mogle da preuzmu novu ulogu u svetu novca i investicija, kaže za 24sedam analitičar Igor Mirković iz prve srpske kriptomenjačnice ECD.rs.

- U poslednja dva meseca kripto tržište se postojano oporavlja. Interesantno je da se cena duplirala kod etera, na gotovo 2.000 dolara, a lepo je porasla i kod bitkoina, pa je moglo da se dobro zaradi, ko je kupio na poslednjem padu. Dva su razloga tome, na manje od mesec dana se približilo već pet godina najavljivano unapređenje mreže eterijuma, a sada su kripto tržište počeli da prepoznaju i veliki finansijski igrači poput "Blekroka“ – objašnjava Mirković.

Ko sve počinje da ulaže u kripto?

"Blekrok“, najveći globalni menadžer kapitala, najavio je prošle nedelje da ima veliko interesovanje svojih klijenata za kripto valutama i da će zbog toga napraviti poseban fond za to. Ova firma, koja upravlja sa 8,5 biliona dolara imovine, pridružiće se tako na kripto tržištu drugim velikim finansijskim „teškašima“, kao što je britanski bankarski džin „Barkli“, koji je prošlog meseca uložio u firmu za kriptovalute „Koper“ (Copper), ali i „Fideliti investments“, najveći provajder penzijskih planova u SAD, koji je klijentima dozvolio ulaganje u bitkoinima u aprilu.

- Ne bi me čudilo da i novac iz sektora nekretnina, koji je krovni biznis za ulaganje kapitala, počne da se preliva na kripto tržište. Sa početkom rasta kamata na Guglu imate rast 2.000 odsto upita tipa „kako brzo prodati nekretninu“. U svetu su cene počele da padaju, a, prema nekim informacijama koje imam, to se događa i u Srbiji. Naravno, ne u Beogradu, koji je svet za sebe, ali u Apatinu, Somboru, Čačku… ljudi postaju svesni da više ne mogu da prodaju ili izdaju po ceni koja je bila dosad. Veliki deo novca sada može da se uloži ili u hranu, koja se pokazala kao neprikosnovena imovina u ovoj krizi, ili u kriptovalute, koje su se pokazale kao dobar izlaz kad god je bila „neka frka“ – ističe naš sagovornik.

Mirković kaže da ne postoji neki medijski pritisak, „hajp“ i očekivanja da će kripto sada da naglo krene gore, ali da su dobre osnove za postepen rast tu.

Hoće li eter preteći bitkoin?

Značajan rast etera u poslednja dva meseca, sa 921 dolar koliko je vredeo 18. juna na 1.880 dolara, koliko vredi danas, naveo je neke analitičare da mu predviđaju da će u narednih 12 meseci da pretekne bitkoin kao najveću svetsku valutu.

Screenshot: Coinmarketcap
 

Bitkoin, koji je u navedenom periodu porastao sa 17.745 na 23.780 dolara, danas ima ukupnu vrednost na tržištu, kapitalizaciju na berzi, od 455 milijardi dolara. Eter mu se približio na 50 odsto, odnosno 229 milijardi. To je i dalje daleko od 83 odsto koliko je bio u junu 2017. godine, ali vrednost kripto tržišta je danas mnogo veća.

- Eter je trenutno vodeći što se tiče oporavka među valutama na kripto tržištu. Razlog je, naravno, taj njegov veliki apdejt koji se najavljuje bukvalno pet godina, a evo sada će, 16. septembra, konačno biti i urađen. Mreža će postati mnogo brža, transakcije masovnije, jeftinije i mnogo lakše, a otvara se i ogroman prostor za nove korisnike kripto tržišta, od decentralizovanih finansijskih usluga, preko NFT-a, do igrica na blokčejnu.

Takva velika promena ima i veliku posledicu, a to je da se promenom sistema sa „proof of work“ na „proof of stake“ ukida mogućnost klasičnog rudarenja sa grafičkim karticama.

- Samim tim i eterijum postaje karbonski neutralna mreža jer će za njegovo operisanje biti potrebno 90 odsto manje energije nego dosad, što je bila jedna od velikih zamerki kriptovalutama – zaključuje Igor Mirković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike