Bitkoin predvodi: Da li se kriptovalute ozbiljno oporavljaju?

09.08.2022

18:40

0

Investitori su se okrenuli digitalnim sredstvima nakon objave podataka o nezaposlenosti

Bitkoin predvodi: Da li se kriptovalute ozbiljno oporavljaju?
profimedia-0633085953 - Copyright Profimedia

Bitkoin se početkom nedelje najviše oporavio, a investitori su se okrenuli digitalnim sredstvima nakon američkih podataka o radnim mestima.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti porasla je prvog dana sedmice za četiri odsto iznad 24.000 dolara do podnevne pauze trgovanja u Londonu, dok je eterijum porastao za tri odsto na oko 1.770 dolara. Sektor je podstaknut uz sličnu situaciju sa evropskim akcijama i američkim fjučersima, a nagovešteno je da bi najveća ekonomija na svetu mogla da izbegne pad, čak i kada Fed nastavi sa agresivnim zatezanjem.

Šok brzo prošao...

Blumbergovi podaci su pokazali da je altkoin takođe prešao u zeleno, sa Solaninim SOL-om, Polkadotovim DOT-om i Avalančeovim AVAX-om koji su porasli za više od tri odsto za 24 sata.

- Raspoloženje investitora na tržištu jutros deluje slabo, ali se ipak čini da šok od petka brzo prolazi - izjavio je u ponedeljak Kreg Erlam, viši analitičar tržišta kompanije "Oanda".

Rekao je da bitkoin želi da "dostigne 25.000 dolara" prateći njegov oporavak prošle nedelje, nakon nekoliko teških meseci trgovanja.

Pixabay
 

- Sada će indikatori biti šokantni, s obzirom na to da je izgledalo da se bitkoinov oporavak smanjuje u poslednjim danima jula - naveo je on.

Narednih dana - neizvesnost

Tradicionalni pokretači tržišta, kao što je monetarna politika, sve više su uticali na cene bitkoina i drugih kriptovaluta, uprkos tome što kriptovalute mogu pružiti investitorima zaštitu od inflacije. Bitkoin je snažno povezan sa berzanskim indeksima kao što su S&P 500 i Nasdaq 100, sa korelacijom iznad 0,6 u ponedeljak. Broj 1 bi značio usklađenost, dok bi 0 (nula) značila da uopšte nisu povezani.

- Još jedno povećanje od 75 baznih poena sledećeg meseca biće povoljan ishod, iako se do tada mnogo toga može promeniti. Narednih nekoliko dana bi mogli da donesu neizvesnost investitorima pre izveštaja o inflaciji u sredu - naveo je Erlam.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike