Kinezi svetu „pojeftinili“ naftu: Zbog kovida crno zlato pet odsto jeftinije

16.08.2022

08:20

0

Autor: 24sedam

Cena sirove nafte na berzi oštro pala zbog razočaravajućih podataka o usporavanju kineske privrede

Kinezi svetu „pojeftinili“ naftu: Zbog kovida crno zlato pet odsto jeftinije
nafta profimedia-0347158175 - Copyright Profimedia

Oštar pad cene nafte na berzi u ponedeljak, gde se brent sada kotira ispod 95 dolara za barel, uslovljene su razočavajućim ekonomski podacima koji dolaze iz zemlje koja je najveći svetski uvoznik i potrošač nafte – Kine.

Cena nafte pala je za pet odsto nakon što su objavljeni podaci o usporenju kineske ekonomije, zbog povremnih udara pandemije kovida, a na koji je tamošnja centralna banka odmah reagovala snižavanjme referentnih kamatnih stopa, piše Oilprice.com.

Pored udara kovida, koji uz toj zemlji sa nutlom tolerancijom na zarazu znači i zatvaranje čitavih oblasti što šteti i proizvodnji i potrošnji, u Kini već neko vreme loše stoji i sektor nekretnina. U julu su investicije u tom sektoru dodatno pale 12,3 odsto, što je najveća stopa pada ove godine.

S ovakvim razvojem situacije, analitičari smatraju da Kina neće ispuniti plan od 5,5 odsto rasta u drugoj polovini godine.

Kineske muke odrazile su se na globalno naftno tržište i brent je sa vestima o podbačaju pao na 93,23 dolara, uz gubitak od 4,92 dolara (5,01 odsto) u jednom danu.

Screenshot: Bloomberg
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike