Neprijatne vesti sa berze: Nafta ponovo u uzletu, brent na 105

30.08.2022

08:32

0

Autor: 24sedam

Crno zlato ponovo počinje dobija na ceni i izgleda da se preokreće trend pada od početka juna

Neprijatne vesti sa berze: Nafta ponovo u uzletu, brent na 105
oil-g00893ddbc_1920 - Copyright Pixabay

Brent je ponovo u uzletu. Severnomorska nafta već dva dana se kupuje po 105 dolara za barel, a pre dve nedelje je cena bila „samo“ 92 dolara. Sa ovim rastom od 14 odsto u petnaest dana kao da se preokrenuo trend pada cene koji je bio pristan na tržištu od početka juna.

Cenu naviše je pogurala nervoza na tržištu investitora i trgovac koji nisu sigurni da neće biti problema sa isporukama na jesen i pred dolazak grejne sezone na severnoj hemisferi ali i novi nasilni događaji u Iraku, drugoj po veličini zemlji izvoznici unutar OPEK-a.

Screenshot: Bloomberg
 

Iako je dolar dominantno jak u odnosu na ostale valute to ne smiruje cenu nafte a visoko postavljenu lestvicu održava i to što su Saudijska Arabija i OPEK+ izgleda prošle nedelje utvrdili nivo ispod koga cena ne sme da padne. Saudijski ministar energetike, Abdulaziz bin Salman, najavio je mogućnost smanjenja proizvodnje „ukoliko bude potrebno“. Ovakav stav podržavaju i UAE, Oman i Kongo.

Smanjenje proizvodnje OPEK+ neki analitičari ne smatraju za realan problem, jer zemlje iz tog kartela i sad podbacuju zacrtane ciljeve proizvodnje, i to ne za malo tako da bi „smanjenje“ ostalo samo na papiru.

Kada se na sve to dodaju i ponov razbuktali politički nemiri u Libiji, incident na terminalima u izvoznoj luci Kazahstana, kao i nikako-da-dođe nuklearni sporazum SAD i Irana, cena ne može da ide nadole.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike