Da li to drastično pada cena goriva u regionu: U komšiluku možda i 15 dinara jeftinije

25.07.2022

07:59

0

Autor: 24sedam

U Hrvatskoj vozači nestrpljivo čekaju sednicu Vlade sutra ujutro, nakon koje će dobiti nove cene goriva

Da li to drastično pada cena goriva u regionu: U komšiluku možda i 15 dinara jeftinije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Da li to u regionu sledi talas pojeftinjenja goriva? Nakon što je u Srbiji benzin pojeftinio tri nedelje uzastopno sada i u Hrvatskoj najavljuju niže cene na pumpama. I to drastično.

Kako neslužbeno doznaje RTL, benzin bi mogao da pojeftini za jednu kunu (15,6 dinara), a dizel za 50 lipa (7.8 dinara).

Nakon telefonske sednice Vlade, koja se održati sutra ujutro, o cenama goriva izjavu bi trebao da da ministar Davor Filipović, piše RTL.

Pre dve nedelje hrvatska vlada fiksirala cene naftnih derivata na 13,43 kune (209,6 dinara) za litar evrodizela na benzinskim pumpama koje nisu na autoputevima (tamo je skuplje) a benzina na 13,02 kuna (203,2 dinara) po litru.

U Srbiji od petka 22. jula, do sledećeg petka, vozači litar benzina plaćaju sedam dinara jeftinije nego što je bio a evrodizela za tri dinara. Prošlog petla dogodilo se "neočekivano" ali priželjkivano, da se spoje tri nedelje pojeftinjenja goriva na pumpama. To se poslednji put desilo sredinom aprila.

Prema novim od države kontrolisanim cenama, koje je odredilo Ministarstvo trgovine Srbije, litar benzina BMB95 košta 192 dinara a evrodizela 215 dinara.

Pojeftinjenje goriva u Hrvatskoj, ako se obistini u meri u kojoj je najavljeno, daje velike nade i vozačima u Srbiji zbog toga što se srpska cena ne obračunava na osnovu berzanske cene nafte već cene derivata za region Mediterana na berzi u Đenovi.

Ukoliko gorivo pojeftinjuje u regionu, na primer u Hrvatskoj koja nema svoju rafineriju motornih benzina, to bi trebalo da znači da pojeftinjuje i na berzi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike