DESILO SE: Gorivo nam je pojeftinilo treći put zaredom

22.07.2022

11:24

0

U Srbiji cene goriva su treću nedelju zaredom ispratile kretanje nafte na svetskoj berzi

DESILO SE: Gorivo nam je pojeftinilo treći put zaredom
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Od danas pa do sledećeg petka popodne, vozači će u Srbiji plaćati litar benzina sedam dinara jeftinije nego juče a evrodizela za tri dinara. Dogodilo se "neočekivano" ali priželjkivano, da spojimo tri nedelje pojeftinjenja goriva na pumpama. To se poslednji put desilo sredinom aprila.

Prema novim od države kontrolisanim cenama, koje je danas odredilo Ministarstvo trgovine, litar benzina BMB95 košta 192 dinara a evrodizela 215 dinara.

Do danas je za litar bezolovnog benzina BMB95 trebalo je izdvojiti najviše 199 dinara a za evrodizel 218 dinara, što znači da je cena pala za tri do sedam dinara, odnosno 1‚4 do 3,5 odsto.

I prethodne dve nedelje imali smo blago pojeftinjenje, ali samo bezolovnog benzina, jer je cena dizela mirovala.

Nafta nedeljno nešto skuplja ali…

Protekle nedelje nafta na svetskim berzama je u proseku nešto skuplja nego što je bila prethodne, za tri dolara, odnosno 3,7 odsto. Ali, u poslednjih mesec dana pad je popriličan, sa nivoa 120 dolara za barel brenta na 105 dolara.

Za razliku od ranijih prilika, da dok cene nafte na svetskim berzama padaju jer je investitori boje smanjenje tražnje visokih cena i inflacije i uticaja restriktivnih mera centralnih banaka, kod nas gorivo uglavnom cenom ide naviše, već treću nedelju gorivo i ovde prati naftu.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

 

Evropska centralna banka je podigla kamatu prvi put u poslednjih 11 godina a investitori se pribojavaju velikog povećanja referentne kamate u SAD krajem ovog meseca. To obara cenu nafte ali pad cene goriva u Srbiji nije "automatski" jer se računa prema ceni derivata za tržište Mediterana na berzi u Đenovi a ne ceni sirove nafte.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih mesec dana

Uredba o graničenju visine cena naftnih derivata u Srbij je produžena do kraja jula, i prema njoj, i odgovarajućem pravilniku, svakog petka radi se novi presek cena goriva u maloprodaji.

Pored toga, Vlada Srbije je ponovo smanjila akcizu na gorivo, za zakonski maksimalno dozvoljenih 20 odsto. Tako da je ista kao što je bila od 11. marta do 28. aprila, odnosno 46,27 dinara po litru bezolovnog benzina i 47,58 dinara za evrodizel, oko 12 dinara manje od regularne akcize od 57,84 i 59,48 dinara.

Međutim, iako je akciza smanjena za čak 12 dinara, gorivo nam je u principu poskupljivalo.

Naftni stručnjaci kao i vlasnici malih benzinskih pumpi, ukazuju da je to zbog „naftne formule“, koja prati cene derivata a ne cenu nafte koja se uvozi i prerađuje u Srbiji. Čak se gorivo koje se proizvede izvozi, ali je to trenutno zaustavljeno zbog vladine zabrane koja je proužena do 29. jula.

Čak ni to nije striktno, jer NIS i uvoznici veleprodajnu cenu određuju samostalno, od koje Ministarstvo energetike „izvlači prosek“.

Na tu veleprodajnu cenu, koja bi trebalo da bude proizvođača cena plus marža veleprodaje, kao i takse i dažbine, dodaje se akciza i maloprodajna marža od sedam dinara. Na kraju se na sve to obračuna porez od 20 odsto.

Tu krajnju cena petkom, najkasnije do 13 časova, Ministarstvo trgovine objavljuje kao maksimalno dozvoljenu na pumpama za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike