SAZNAJEMO Stigao novi cenovnik: Da li nam je gorivo ovaj put pojeftinilo

21.04.2022

11:41

0

Autor: 24sedam

Ministarstvo trgovine odredilo je nove cene benzina od 95 oktana i evrodizela

SAZNAJEMO Stigao novi cenovnik: Da li nam je gorivo ovaj put pojeftinilo
promena cena benzina pumpa 2503 2022 foto sivacki (2) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Dan ranije nego što je uobičajeno po Uredbi o ograničenju cena goriva, zbog Vaskršnjih praznika, danas su određene maksimalne cene benzina i dizela na srpskim pumpama za sledećih osam dana.

Ministarstvo trgovine odredilo je da na benzinskim stanicama u Srbiji benzin BMB95 oktana može da košta najviše 174,1 dinar za litar, a (običan) evrodizel 196,3 dinara. Današnje cene koje će važiti od 15 časove iste su kao prošle nedelje.

Ilustracija 24sedam
 

Cene goriva sa aditivima (BMB98, BMB 100, i „super dizeli“) nisu ograničene, kao ni autogas (TNG), koji je dva puta poskupeo u proteklih nekoliko nedelja i sada je 107 dinara. Cena evrodizela za poljoprivrednike se nije menjala od uvođenja druge uredbe, i fiksirana je na 197 dinara.

Vlada Srbije odlučila je da aktuelnu uredbu, koja se sprovodi mesec dana i koja je trebalo da važi do 11. aprila, produži do kraja meseca.

Po toj uredi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih stanica fiksirana na šest dinara po litru goriva.

Veleprodajni cenovnici prave se na osnovu kotacije cena derivata u za nas relevantnom regionu Mediterana.

Nafta talasa do 110 dolara

Na svetskim berzama nafta je poslednjih desetak dana u blagom rastu i trenutno je na nivou od 108 dolara za barel evropskog brenta. Pad cene, koji je bio od treće nedelje marta do 11. aprila, je prekinut. Od tada nafta ide uzlaznom putanjom ali se uglavnom drži u koridoru između 105 i 110 dolara, mada je 12. i 13 marta bilo „izleta“ do 113 dolara.

Na poskupljenje nafte je uticalo to što je Uprava za informacije o energetici SAD (U.S. Energy Information Administration ) objavila da su rezerve nafte i derivata u toj zemlji pale.

Screenshot: Bloomberg
 

U loše vesti koje podižu cenu spadaju i one da su zatvoreni Libijski izvozni terminali zbog „više sile“, kao i da velika naftna polja u Sahari, kao i da je izvoz ruske nafte (pod sankcijama) pao za 25 odsto u poslednjih sedam dana.

Uz sve to, „izvetreo“ je uticaj ranije najave o velikom oslobađanju nafte iz strateških rezervi SAD i njihovih partnera iz Međunarodne organizacije za energiju, kao i crnih prognoza o smanjenje potražnje iz Kine zbog zbog zatvaranja industrijske oblasti Šangaja zbog slučajeva zaraze kovidom.

Kinezi se polako otvaraju a to znači veću potražnjui za gorivom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike