Kako izgleda život u zemlji koja je ostala bez goriva?

04.07.2022

07:18

0

Autor: N. Pavlović

Šri Lanku je pogodila najveća ekonomska kriza u novijoj istoriji

Kako izgleda život u zemlji koja je ostala bez goriva?
šri-lanka - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Biti prvi u redu je obično prednost, ali Adživan Sadasivan iz Šri Lanke nikada ne zna koliko će dugo morati da čeka da bi kupio gorivo za automobil.

- Čekam već dva dana - rekao je taksista iz Kolomba koji se na benzinskoj pumpi već odomaćio.

- Spavam u ovim kolima. Ponekad moram da odem po hranu, a onda se vratim i ponovo čekam... Nisam se kupao danima. Ali, nemam izbora. Moram da brinem o porodici, o ženi i dvoje dece... Samo ako ima goriva mogu da radim i zaradim za život - objasnio je.

Šri Lanku je pogodila najveća ekonomska kriza u istoriji, a isporuka goriva gotovo da nema već dve nedelje, zalihe se šalju ka prestonici iz drugih delova zemlje, gde još ima nekih rezervi.

Međutim, čitava situacija je turobna.

Sadasivan se nada da će gorivo stići. Vojska defiluje pored benzinskih stanica kako bi sve držala na oku.

- Moram da čekam, pa makar to trajalo nedelju dana. Ne mogu da zauzimam drugi red, nije praktično - rekao je.

Taksista nije sam u svojoj muci. Redovi na glavnom putu se protežu i na 2 kilometra, a imaju četiri trake - za automobile, autobuse i kamione, motore i tuk-tukove.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Međutim, pre nego što bilo ko dobije gorivo, mora pokazati token, ali benzinske stanice izdaju samo po 150 takvih potvrda.

Džajanta Atukorala, za razliku od Sadasivama, nalazio se na začelju. Putovao je iz svog sela do Kolomba u nadi da će naći još goriva, iako nema token. Prema njegovim procenama, ispred njega ima 300 ljudi.

- Nisam siguran da ću danas dobiti token. Ne možemo da živimo bez gasa ili benzina. U velikom smo problemu - rekao je ovaj prodavac automobila koji je takođe primoran da spava u svom vozilu.

Određene benzinske pumpe gorivo dostavljaju samo onima koji pružaju neophodne usluge, poput zdravstva, dostave hrane ili javnog prevoza. Drugi moraju da se snalaze, a uvedena je stroga šema.

Atukorala kaže da će prema toj preraspodeli jedva napuniti rezervoar dopola.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Šri Lanka ne može više ni da uvozi gorivo zbog ogromnih dugova, pa su se u jednom trenutku za pomoć okrenuli Rusiji. Predsednik Gotabaja Radžapaksa je pisao ruskom kolegi, Vladimiru Putinu, kako bi diskutovali o ovom pitanju.

Istovremeno, ima i građana koji su se odlučili da pređu na bicikle.

- Još se navikavam - rekao je jedan muškarac koji je nekada radio kao vozač, ali je ušteđevinu rešio da potroši na kupovinu bicikla. Prema njegovim rečima, platio ga je triput više od uobičajene cene.

Osim toga, veliki broj Šrilančana želi da okuša sreću i na lutriji.

Radnik Siri je kupio 26 tiketa, sve što je ostalo u prodavnici.

- Nemam više izvora prihoda, teško je, ali moramo da budemo strpljivi - rekao je.

- Možda ću jednog dana dobiti na lutriji - kazao je za BBC.

Crni dani tek dolaze

Ekonomija Šri Lanke se potpuno urušila nakon nekoliko meseci nestašica goriva, hrane i električne energije, poručio je premijer Ramil Vikremesing najavljujući da crni dani tek dolaze.

Kako je istakao u sumornom upozorenju, zemlja će možda dotaći samo dno.

- Naša ekonomija je potpuno srušena - rekao je.

Ekonomska kriza koja je pogodila Šri Lanku je najgora u novijoj istoriji.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Vikremesing

Šri Lanka leži na jednom od najprometnijih pomorskih puteva. Ostrvsku zemlju su progutali dugovi, pad prihoda od turizma zbog pandemije koronavirusa, kao i rast životnih troškova. Država hrli ka bankrotu, a novca za uvoz goriva, mleka ili toalet papira nema.

Premijer je rekao da Šri Lanka ne može da uvozi gorivo zbog ogromnih dugova naftnih korporacija. Kompanija "Cejlon petroleum" duguje 700 miliona dolara.

Kriza je počela da pogađa srednju klasu, za koju se procenjuje da čini 15 do 20 odsto urbane populacije ove zemlje. Srednja klasa je od sedamdesetih imala stabilan rast jer se ekonomija otvorila za trgovinu i investicije.

Porodice srednje klase su donedavno bile prilično ekonomski bezbedne, ali sada i oni koji nikada nisu brinuli o hrani ili gorivu, moraju da krpe kraj sa krajem.

Osim toga, ponestalo je medicinske opreme i drugih osnovnih potrepština.

Širom Šri Lanke, doktori se snalaze na najrazličitije načine, a preko društvenih mreža mole za pomoć i donacije.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Kako se predviđa, hrane neće biti do septembra u prestonici Kolombu, tako da su građani počeli u svojim domovima da gaje povrće kako bi se pripremili.

Lokalni rupi je izgubio na vrednosti, a cene su toliko skočile da većina ljudi ne može da priušti osnovne potrepštine i usluge.

Prema procenama, proteklih devet meseci je bilo pakleno, ali se čini da će biti još gore.

Doktori su u posebnoj panici jer strahuju da će doći u situaciju da im pacijenti umiru zbog krize.

- Ukoliko do toga dođe, moraćemo da se borimo i da zalihe i opremu nekako nabavimo - rekao je iskusni doktor Priti Vidžegunevardene.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike