Javite se za svoj novac: NBS oduzela licencu iPay-u

08.07.2022

08:05

0

Autor: 24sedam

Srpska centralna banka, koja je i regulator novčanog tržišta, oduzela je dozvolu za izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga

Javite se za svoj novac: NBS oduzela licencu iPay-u
ipay - Copyright screenshot:iPay

Narodna banka Srbije oduzela je licencu platnoj instituciji „iPay SEE“, koja je obuhvatala izdavanje elektronskog novca i pružanje platnih usluga, saopšteno je iz srpske centralne banke.

Rešenje je doneto na jučerašnjoj sednici Izvršnog odbora NBS.

„Oduzima se dozvola za izdavanje elektronskog novca, kojom je obuhvaćeno i pružanje platnih usluga, instituciji elektronskog novca ‘iPay See d.o.o. Beograd-Čukarica’ izdata Rešenjem IO NBS br. 78 od 13. oktobra 2016. godine“, navodi se u odluci.

Bez dozvole ofa firma više ne može da zaključuje nove ugovore niti da pruža platne i novčane usluge, niti može da izdaje elektronski novac.

Zabranjeno joj je i da omogućava plaćanja elektronskim novcem, prihvata ili prenosi elektronski novac, da prima platne naloge, da inicira ili prihvata transakcija po osnovu platnih kartica, navela je Narodna banka Srbije.

Po gubitku dozvole korisnici „iPay“ sistema su juče dobili elektronsku poštu u kojem su obavešteni da firma obustavlja rad.

"Obaveštavamo Vas da smo dužni da obustavimo dalje pružanje usluga, a prema nalogu Narodne banke Srbije i Rešenju o oduzimanju licence od 7. jula ove godine. Potvrđujemo da će se transakcije inicirane do 7. jula 2022. godine realizovati, kao i da će Vas stručne službe institucije informisati o daljem postupanju", naveo je iPay.

Korisnici koji imaju elektronski novac kod iPay trebalo bi da se jave kako bi mogli da ga zamene za standardan. Obrada zahteva i isplata, kažu iz kompanije, biće najkasnije u roku od 15 dana od prijema zahteva.

Domaća firma "iPay SEE“ je u Srbiji bila prva institucija elektronskog novca, i radila je od 2016. godine. Izdavala svoj platni instrument „male novčane vrednosti“, pod nazivom paysafecard, i to u saradnji sa paysafecard.com Wertkarten GmbH, članicom „Paysafe“ grupacije.

Uz tu karticu bilo je moguće plaćajte onlajn u internet prodavnicama za igrice, društvene medije i zajednice, muziku, film i zabavu ali i kockanje u internet kladionicama….

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike